ΥΓΕΙΑ

Οι κοινές αιτίες του πονόλαιμου και πότε πρέπει να σας δει γιατρός

Τώρα που ο καιρός αλλάζει, πολλοί παραπονιούνται ότι τους «γδέρνει» ο λαιμός τους ή ότι είναι «ξερός».

Οι κοινές αιτίες του πονόλαιμου και πότε πρέπει να σας δει γιατρός

Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτός ο πόνος είναι τόσο έντονος, που δεν μπορούν να καταπιούν.

Ο πόνος στο λαιμό συνδέεται τις περισσότερες φορές με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά μπορεί να κρύβει και στρεπτόκοκκο.

Παρά την καθιερωμένη άποψη ότι οφείλεται σε βακτήρια, έχει αποδειχτεί ότι η συχνότερη αιτία του πονόλαιμου είναι οι ιοί. Τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν πονόλαιμο, αλλά έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται μόνο για το 20% των περιπτώσεων.

Όταν τα βακτήρια ευθύνονται για την πρόκληση φαρυγγίτιδας, το πιο κοινό αίτιο είναι ο στρεπτόκοκκος. Εάν ο γιατρός υποψιαστεί κάτι τέτοιο, θα κάνει strep τεστ που θα δείξει σε λίγα λεπτά εάν υπάρχει στρεπτόκοκκος, ώστε να ξεκινήσει θεραπεία με αντιβίωση.

Ξηρότητα στον λαιμό ή/και φαρυγγίτιδα προκαλούν και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία, η θέρμανση εσωτερικού χώρου, η χρήση κλιματιστικού, τα αλλεργιογόνα και η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Οι πιο κοινές αιτίες

- Η πιο κοινή αιτία του πονόλαιμου είναι η αμυγδαλοφαρυγγίτιδα, η οποία είναι κατά κύριο λόγο μια ιογενής λοίμωξη. Στον μικρότερο αριθμό των περιπτώσεων προκαλείται από βακτήρια.

- Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα είναι μία, ακόμη, συνήθης βακτηριακή αιτία πονόλαιμου. Επειδή μπορεί περιστασιακά να οδηγήσει σε ρευματικό πυρετό, επιβάλλεται η χορήγηση αντιβιοτικών. Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα συχνά περιλαμβάνει πυρετό, λευκές πυώδεις πλάκες στον λαιμό και διογκωμένους ή ευαίσθητους τραχηλικούς λεμφαδένες.

- Πονόλαιμος μπορεί να προκληθεί και από κάτι που κολλάει στον λαιμό ή από αλλεργίες (αλλεργική ρινίτιδα).

- Κάποιες φορές υγρά από το στομάχι ανεβαίνουν στον λαιμό και προκαλούν πονόλαιμο, ιδίως το πρωί, με συνύπαρξη καούρας ή κόμπου στον λαιμό και βραχνάδα (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση).

- Οι όγκοι του λαιμού, της γλώσσας και του λάρυγγα (αλλά όχι πάντα) σχετίζονται με μακροχρόνια χρήση καπνού και οινοπνεύματος. Ο πονόλαιμος και η δυσκολία στην κατάποση (μερικές φορές με πόνο που αντανακλά στο αυτί) μπορεί να είναι σύμπτωμα τέτοιου όγκου.

- Η κακή λειτουργία της μύτης οδηγεί σε στοματική αναπνοή καθώς ουσιαστικό και ζωτικό ρόλο στην καλή ή κακή λειτουργία της μύτης, παίζει η περιοχή της ρινικής βαλβίδας.

Αν ο ασθενής δε μπορεί να έχει μια καλή ποιότητα ζωής παρά την φαρμακευτική αγωγή, τότε το χειρουργείο καθαρίζει και ανοίγει όλες τις περιοχές της μύτης και των παρραρινίων κόλπων που πάσχουν.

Πότε να πάτε στο γιατρό

Ο πονόλαιμος ως σύμπτωμα δεν θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό, ωστόσο είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον γιατρό αν:

- Δεν μπορείτε να καταπιείτε υγρά.

- Έχετε πόνο στο αυτί που δεν υποχωρεί.

- Έχετε πυρετό πάνω από τρεις μέρες.

- Ο πονόλαιμος επανεμφανίζεται ή διαρκεί περισσότερες μέρες.

- Έχετε παρατεταμένη βραχνάδα ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις βραχνάδας.

- Έχετε ερυθρά εξανθήματα.

- Έχετε επίμονο πονόλαιμο συνοδευόμενο από νυχτερινή έντονη εφίδρωση και ερεθισμένους αδένες.

- Ο λαιμός πονάει, ο πόνος δεν υποχωρεί και δεν υπάρχουν συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης.

- Οι αδένες στον λαιμό είναι πρησμένοι χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα και το πρήξιμο δεν υποχωρεί, αφότου έχει υποχωρήσει ο πονόλαιμος.