ΥΓΕΙΑ

Η γυμναστική αντιστρέφει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ - Ποιοι παράγοντες το επιδεινώνουν

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ο συνηθέστερος τύπος άνοιας που προσβάλλει τους ηλικιωμένους. Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται γύρω στην ηλικία των 60 ετών.

Η γυμναστική αντιστρέφει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ - Ποιοι παράγοντες το επιδεινώνουν

Η νόσος καταστρέφει σιγά σιγά τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης και, τελικά, την ικανότητα εκτέλεσης απλών λειτουργιών.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν στις ΗΠΑ μελέτησαν μεγάλα σύνολα γενετικών μοτίβων της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο και στη συνέχεια εντόπισαν θεραπείες που θα μπορούσαν θεωρητικά να αντιστρέψουν αυτά τα μοτίβα.

Από τις 250 πιθανές εναλλακτικές θεραπείες που μελέτησαν, η σωματική άσκηση αποδείχθηκε ότι είναι η πιο ευεργετική.

«Η άσκηση ανέστρεψε τα πρότυπα έκφρασης εκατοντάδων γονιδίων της νόσου σε πολλαπλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων του κυτταρικού σκελετού, της ανάπτυξης των αιμοφόρων αγγείων, του μιτοχονδρίου και των γονιδίων που σχετίζονται με τη διέγερση της ιντερφερόνης», αναφέρουν οι ερευνητές.

Υπογράμμισαν ωστόσο ότι οι περισσότερες κλινικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε τρωκτικά.

«Η δυνητική ικανότητα της άσκησης να αντιστρέψει τα γενετικά μοτίβα της νόσου ήταν εντυπωσιακή», σημειώνουν οι συγγραφείς.

Διαπίστωσαν επίσης ότι όταν η άσκηση συνδυάζεται με φλουοξετίνη, ένα αντικαταθλιπτικό με εκλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), αντιστράφηκαν 549 γονίδια της νόσου.

Η μέθοδος βαθμολόγησης και κατάταξης βοήθησε επίσης τους ερευνητές να εντοπίσουν τι θα μπορούσε να επιδεινώσει τη νόσο. Τα δύο μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων προέρχονταν από ανθρώπινο ιστό του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) και συνδέονταν με το αλκοόλ, υποδεικνύοντας ότι η κατάχρησή του μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Ενώ η έρευνα δείχνει ότι η σωματική άσκηση βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης και της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ, θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί πώς αυτό όντως ισχύει, τονίζουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.