ΥΓΕΙΑ

10 επιστημονικά επιβεβαιωμένα οφέλη της κανέλας

Η κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές για τον οργανισμό ενώσεις.

10 επιστημονικά επιβεβαιωμένα οφέλη της κανέλας

Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις και να μειώσει τη φλεγμονή.

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό, οι φαρμακευτικές ιδιότητες του οποίου είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει τα τελευταία χρόνια πολλά από τα πιθανά οφέλη της κανέλας για την υγεία.

Δείτε 10 οφέλη της κανέλας που υποστηρίζονται από επιστημονικές έρευνες:

Ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες

Η κανέλα είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κινναμαλδεΰδη, αιθέριο έλαιο που δίνει στην κανέλα τη γεύση της και ενεργοποιεί θερμογενετικές και μεταβολικές αντιδράσεις στα λιποκύτταρα. Αυτή πιστεύεται ότι ευθύνεται για τα περισσότερα οφέλη της για την υγεία.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Η κανέλα περιέχει μεγάλες ποσότητες πολύ ισχυρών αντιοξειδωτικών, κυρίως πολυφαινολών, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύουν τον εγκέφαλο, την καρδιά και την υγεία του εντέρου.

Αντιφλεγμονώδη δράση

Τα αντιοξειδωτικά της κανέλας έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών ασθενειών.

Προστατεύει την καρδιά

Βελτιώνει βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως είναι η χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και η αρτηριακή πίεση.

Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει σημαντικά την ευαισθησία στην ορμόνη ινσουλίνη, η οποία μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου

Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα όταν λαμβάνεται σε δόσεις που κυμαίνονται από 1–6 g ή 0,5–2 κουταλιές της σούπας την ημέρα.

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων

Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι βελτιώνει την πορεία ασθενών με Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Προστατεύει από τον καρκίνο

Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η κανέλα μπορεί να έχει προστατευτικά οφέλη έναντι του του καρκίνου. Απαιτείται ωστόσο περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους.

Αποτρέπει βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις

Η κινναμαλδεΰδη έχει αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να μειώσουν τις λοιμώξεις, καθώς και την τερηδόνα και την κακοσμία των δοντιών.

Έχει αντι-ιικές ιδιότητες

Αν και η έρευνα σε ανθρώπους είναι περιορισμένη, μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ορισμένους ιούς.

Ποιος τύπος είναι καλύτερος;

Δεν έχουν όλες οι ποικιλίες την ίδια αξία.

Η ποικιλία Cassia περιέχει σημαντικές ποσότητες μιας ένωσης που ονομάζεται κουμαρίνη, η οποία πιστεύεται ότι είναι επιβλαβής σε μεγάλες δόσεις.

Η κανέλα Κεϋλάνης, αυτή που συνηθίζουμε να αποκαλούμε αληθινή κανέλα, είναι πολύ καλύτερη από αυτή την άποψη και οι μελέτες δείχνουν ότι είναι πολύ χαμηλότερη σε κουμαρίνη από την ποικιλία Cassia.

Συμπέρασμα

Η κανέλα είναι ένα ευέλικτο μπαχαρικό που συνδέεται με μια μακρά λίστα ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία.

Λόγω των ενώσεων που περιέχει, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στη μείωση της φλεγμονής.

Πηγή: healthline