ΥΓΕΙΑ

Φαλάκρα: Πώς συνδέεται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, αποτελούν κύρια αιτία θανάτου στις περισσότερες χώρες.

Φαλάκρα: Πώς συνδέεται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Τα αυξημένα επίπεδα στρες αλλά και παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, αποτελούν κοινά προειδοποιητικά σημάδια που σχετίζονται με τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο.

Υπάρχουν όμως και άλλες ενδείξεις καρδιαγγειακής νόσου στους άνδρες και σε αυτές περιλαμβάνεται και η φαλάκρα.

Η τριχόπτωση και η φαλάκρα αποτελούν εφιάλτη για μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού.

Περίπου το 50% των ανδρών αντιμετωπίζει αραίωση μαλλιών μέχρι την ηλικία των 50 ετών ενώ το 80% αποκτά φαλάκρα μέχρι τα 70.

Προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι οι φαλακροί άνδρες έχουν κατά 32% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, συγκριτικά με όσους έχουν υγιή μαλλιά.

Οι ειδικοί προειδοποιούν τους άνδρες με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου και πρώιμη τριχόπτωση να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Τόκυο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που παρουσιάζουν αραίωση στα μαλλιά τους στην κορυφή του κεφαλιού τους, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Οι ιάπωνες ερευνητές προχώρησαν σε μετα-ανάλυση προηγούμενων μελετών, που αφορούσαν 37.000 άνδρες και οι οποίες συνέδεαν την απώλεια μαλλιών με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες όπως π.χ. ηλικία και οικογενειακό ιστορικό, οι ειδικοί είδαν ότι όταν τα μαλλιά των ανδρών αραίωναν στην κορυφή της κεφαλής τους, τότε υπήρχε αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Παρατήρησαν ωστόσο, ότι η αραίωση των μαλλιών στο μπροστινό μέρος της κεφαλής δεν φάνηκε να συνδέεται με τον εν λόγω κίνδυνο.

«Εντοπίσαμε μια σημαντική σχέση ανάμεσα στην εμφάνιση της φαλάκρας στην κορυφή της κεφαλής και στην εκδήλωση στεφανιαίας νόσου» εξηγεί ο Δρ. Τομοχίντε Γιαμάντα. «Δεν πρόκειται φυσικά για έναν κίνδυνο το ίδιο ισχυρό με εκείνον που προκύπτει από το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και την υπέρταση» συμπληρώνει ο ειδικός.

«Καλό θα ήταν οι νέοι άνδρες που διαπιστώνουν ότι χάνουν μαλλιά στο συγκεκριμένο σημείο να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις καθημερινές τους συνήθειες προκειμένου να διασφαλίσουν την υγεία της καρδιάς τους» καταλήγει.

Ο κίνδυνος από την αλωπεκία

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι άνδρες που έπασχαν από ανδρογενετική αλωπεκία είχαν αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ο οποίος έφτανε το 48% για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις φαλάκρας.

Όσοι παρουσίαζαν υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής των μαλλιών σε συνδυασμό με αλωπεκία, είχαν κατά 69% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Ο Chen Hsin Hung, γιατρός παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής στην Κλινική Joyful HAN της Ταϊβάν, πιστεύει ότι οι λόγοι για τον αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε φαλακρούς μπορεί να σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, τον διαβήτη, τη χρόνια φλεγμονή ή την ευαισθησία στην τεστοστερόνη, την ανδρική ορμόνη.

Ο καθηγητής Marco Roffi, επικεφαλής της Μονάδας Επεμβατικής Καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης, δήλωσε: «Η αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου είναι μεγάλης σημασίας για την πρόληψη και τη διαχείριση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Κλασικοί παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης, το οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, ευθύνονται για τη συντριπτική πλειοψηφία των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μένει να καθοριστεί εάν πιθανοί νέοι παράγοντες κινδύνου, όπως αυτοί που περιγράφονται, μπορούν να βελτιώσουν την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου».

Λιγότερο γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες

Στις πιθανές ενδείξεις αυξημένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων περιλαμβάνονται επίσης:

  • Σεξουαλική δυσλειτουργία
  • Υπνική άπνοια
  • Άγχος στο γάμο

Πώς να τονώσετε τα μαλλιά σας

Σε ότι αφορά στη διατροφή για την πρόληψη της τριχόπτωσης, ο Chen συμβουλεύει να μειώσετε τον αριθμό των γλυκών, των αναψυκτικών και του αλκοόλ.

Προτείνει επίσης την προσθήκη περισσότερων πράσινων λαχανικών και πρωτεΐνης, η οποία λέγεται ότι συμβάλλει στην προώθηση της ανάπτυξης των τριχοθυλακίων.

Άλλοι παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής περιλαμβάνουν τον επαρκή ύπνο, τη διακοπή του καπνίσματος, την άσκηση και τη μείωση του άγχους.

Πηγή: mirror.co.uk