ΥΓΕΙΑ

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Η άνοια είναι ένας γενικός όρος για την περιγραφή της απώλειας μνήμης και της έκπτωσης των γλωσσικών και γνωστικών ικανοτήτων, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή ζωή ενός ατόμου.

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Η ασθένεια έχει λάβει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας. Εκτιμάται ότι περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από την εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου, αριθμός που αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που μειώνουν την αρτηριακή τους πίεση, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή τους.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μια σειρά σοβαρών προβλημάτων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών, ελάχιστα όμως είναι γνωστά για τη σχέση της με την άνοια.

Για να εξετάσουν περαιτέρω την πιθανή σχέση μεταξύ της αρτηριακής πίεσης και της άνοιας, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία μιας παγκόσμιας μελέτης στην οποία συμμετείχαν πάνω από 28.000 άτομα.

Ειδικότερα, ανέλυσαν δοκιμές που χρησιμοποίησαν διαφορετικές αγωγές για τη μείωση της πίεσης και στη συνέχεια παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες μέχρι που εμφάνισαν άνοια.

Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία 69 ετών, προέρχονταν από 20 διαφορετικές χώρες και είχαν όλοι ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης.

«Βρήκαμε ότι υπήρχε σημαντική επίδραση της θεραπείας στη μείωση των πιθανοτήτων άνοιας που σχετίζεται με τη συνεχή μείωση της αρτηριακής πίεσης σε αυτόν τον ηλικιωμένο πληθυσμό», δήλωσε η Δρ. Ruth Peters, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϋ και επικεφαλής του προγράμματος για την άνοια στο Ινστιτούτο για την Υγεία του Εγκεφάλου.

«Δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού και του σημαντικού κόστους της φροντίδας των ατόμων με άνοια, ακόμη και μια μικρή μείωση θα μπορούσε να έχει σημαντικό παγκόσμιο αντίκτυπο. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν μια γραμμική σχέση μεταξύ της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και του χαμηλότερου κινδύνου άνοιας, ανεξάρτητα από το είδος της θεραπείας που χρησιμοποιήθηκε».

Πώς να μειώσετε την αρτηριακή πίεση

Οι τρέχουσες θεραπείες για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που θα σας συνταγογραφήσει ο γιατρός, αλλά και τους παρακάτω φυσικούς τρόπους:

  • Μειώστε την πρόσληψη αλατιού σε λιγότερο από 6 γραμμάρια (0,2 oz) την ημέρα, όσο είναι περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού
  • Ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή με λίγα λιπαρά
  • Παραμένετε σωματικά δραστήριοι
  • Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
  • Μειώστε την καφεΐνη
  • Κόψτε το κάπνισμα

«Η μελέτη μας παρέχει τον υψηλότερο αριθμό διαθέσιμων στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνει τον κίνδυνο άνοιας», πρόσθεσε η Δρ. Peters.

«Αυτό που ακόμα δεν γνωρίζουμε είναι εάν η πρόσθετη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που την έχουν θέσει υπό έλεγχο ή που ξεκινούν θεραπεία νωρίτερα στη ζωή τους θα μείωνε τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο άνοιας», πρόσθεσε.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πάντα τις τιμές της αρτηριακής σας πίεσης.

Πηγή: mirror.co.uk