ΥΓΕΙΑ

Αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Όσο περισσότερο παραμένουν υπό έλεγχο τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξει άνοια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, η καλή υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου επιτυγχάνεται καλύτερα με τη διατήρηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης (μεγάλης) υπό έλεγχο, σε σύγκριση με τις διακυμάνσεις της πίεσης, ακόμη και αν ο μέσος όρος είναι εντός του εύρους στόχου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρούσα μελέτη ξεκαθαρίζει ότι ο χρόνος διατήρησης στο εύρος στόχου έχει μεγάλη σημασία πέρα ​​από τη μέση συστολική αρτηριακή πίεση και τη μεταβλητότητα της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

Η παρακολούθηση του χρόνου διατήρησης της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο θα μπορούσε να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης «να εντοπίσουν ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και να παρέχουν εξατομικευμένες παρεμβάσεις αρτηριακής πίεσης προκειμένου να βοηθήσουν τους ασθενείς να παραμείνουν εντός του στόχου».

Σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας. Από αυτούς, μόνο 1 στους 5 περίπου διατηρεί την πίεσή του υπό έλεγχο, κάτι που μπορεί να γίνει με τακτική άσκηση, υγιεινή διατροφή και πιθανώς με φαρμακευτική αγωγή.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση, τη γνωστή σε όλους υπέρταση, με μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια και γνωστική έκπτωση.

Το αν η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου θεωρείται ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο ορίζεται συχνά από την πιο πρόσφατη μέτρηση. Ωστόσο, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης μπορεί να κυμαίνονται με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πρόσφατα, οι ερευνητές άρχισαν να βλέπουν τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης διαφορετικά, είπε ο Δρ. Costantino Iadecola, διευθυντής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας του Εγκεφάλου της Οικογένειας Feil στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη.

Και διαπιστώνουν ότι «εάν κάνετε μια προσπάθεια να διατηρήσετε την αρτηριακή πίεση σε έναν συγκεκριμένο στόχο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα. Πρέπει όμως να το κάνετε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, όχι μόνο μία φορά, για λίγο».

Μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, εξέτασε τη σχέση του χρόνου που οι μετρήσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης παρέμειναν στο εύρος στόχου και πώς επηρέασαν τις κύριες καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εμφραγμάτων, της επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας και των εγκεφαλικών επεισοδίων, σε ενήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο η συστολική αρτηριακή πίεση παρέμενε εντός του στόχου, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος.

anoia.jpg

Η νέα μελέτη είναι σύμφωνα με τους ερευνητές η πρώτη που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του χρόνου που τα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης παραμένουν εντός εύρους και του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης ή άνοιας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 8.415 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη SPRINT ή Δοκιμή Παρέμβασης στη Συστολική Αρτηριακή Πίεση, η οποία συνέκρινε την εντατική θεραπεία με την τυπική θεραπεία της συστολικής αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση. Το εύρος στόχος για τον εντατικό έλεγχο ορίστηκε από 110 έως 130 mmHg και το τυπικό εύρος στόχου ελέγχου ορίστηκε ως 120 έως 140 mmHg.

Η αρτηριακή πίεση μετρήθηκε στην αρχή της μελέτης και μία φορά το μήνα για τους πρώτους τρεις μήνες της παρακολούθησης. Ο χρόνος στο εύρος στόχου προσδιορίστηκε χρησιμοποιώντας τους πρώτους τρεις μήνες των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης.

Οι συμμετέχοντες, που ήταν κατά μέσο όρο 68 ετών, δεν είχαν γνωστική έκπτωση ή άνοια στην αρχή της μελέτης. Η γνωστική τους κατάσταση αξιολογήθηκε μετά από δύο χρόνια και ξανά δύο χρόνια αργότερα από εκπαιδευμένους εξεταστές για να προσδιοριστεί εάν οι συμμετέχοντες είχαν πιθανή άνοια ή ήπια γνωστική εξασθένηση.

Κατά τη διάρκεια μιας διάμεσης παρακολούθησης πέντε ετών, η ανάλυση έδειξε ότι άτομα των οποίων τα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης παρέμειναν στο εύρος στόχου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με πιθανή άνοια. Κάθε αύξηση του χρόνου κατά 31,5% στο εύρος στόχου συσχετίστηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Οι επαγγελματίες υγείας συνήθως δεν βλέπουν ασθενείς αρκετά συχνά ώστε να παρακολουθούν την αρτηριακή τους πίεση σε τακτική βάση, είπε ο Iadecola, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα. Η συχνότερη παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρακολούθηση του χρόνου που κάποιος παραμένει εντός του εύρους στόχου. Τα πιεσόμετρα με Wi-Fi για τη μετάδοση των μετρήσεων στην ομάδα υγειονομικής περίθαλψης ενός ατόμου, θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα, είπε.

«Αυτό που μας λέει αυτή η μελέτη είναι ότι τα επίπεδα συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης δεν λένε όλη την αλήθεια», είπε ο Iadecola. «Το διάστημα που ένας ασθενής είναι εντός στόχου, μπορεί να είναι η πιο πολύτιμη μεταβλητή» είπε.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί το Σάββατο στη συνεδρίαση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο Σικάγο.

Πηγή: healthday.com