ΥΓΕΙΑ

Πόνοι στις αρθρώσεις: Τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του κουρκουμά

Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να γίνει βασανιστικός, ειδικά όταν επηρεάζει τα γόνατα, καθώς μπορεί να καθηλώσει τους πάσχοντες.

Πόνοι στις αρθρώσεις: Τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του κουρκουμά
Turmeric powder and fresh turmeric. curcuma or curcumin on concrete background. Spice, natural coloring, alternative medicine. Long banner format. top view. Bigstock

Όσοι αντιμετωπίζουν οστεοαρθρίτιδα γόνατος, αναζητούν οποιαδήποτε λύση μπορεί να τους ανακουφίσει.

Αν θέλετε να στηρίξετε τις αρθρώσεις σας, μπορείτε να λάβετε συμπληρώματα κουρκουμά, όπως έδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, ο χρόνιος πόνος που προκαλείται από την αρθρίτιδα, επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, με το 25% των ενηλίκων με αρθρίτιδα να αναφέρουν ότι έχουν οξύ πόνο στις αρθρώσεις και τους μισούς από αυτούς να αναφέρουν επίμονο πόνο.

Ερευνητές από την Αυστραλία, εξέτασαν 70 συμμετέχοντες με συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Οι μισοί έλαβαν ένα συμπλήρωμα εικονικού φαρμάκου για δύο εβδομάδες και οι άλλοι μισοί ένα συμπλήρωμα εκχυλίσματος curcuma longa (CL), του γνωστού κουρκουμά.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν τα συμπληρώματα για 12 εβδομάδες και στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτηματολόγια και υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία για να μετρηθούν οι αλλαγές στον πόνο και το πρήξιμο στο γόνατο.

1643647551353-179603510-osteoarthritida-gonatos.jpg

Στο τέλος της περιόδου των 12 εβδομάδων, ο κουρκουμάς φάνηκε να υπερτερεί του εικονικού φαρμάκου όσον αφορά τη μείωση του πόνου στα γόνατα. Δεν επηρέασε το πρήξιμο ή τη σύνθεση του χόνδρου.

Οι συμμετέχοντες που πήραν συμπληρώματα κουρκουμά ανέφεραν λιγότερο πόνο από εκείνους που συμμετείχαν στην ομάδα εικονικού φαρμάκου, καθώς και ότι έλαβαν λιγότερα παυσίπονα από την ομάδα εικονικού φαρμάκου.

Αυτό είναι θετικό σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς πολλά παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορούν να διαταράξουν την υγεία του εντέρου σας.

Παρά το γεγονός ότι το μέγεθος του δείγματος ήταν σχετικά μικρό, πρόκειται για μία από τις πολλές διαφορετικές μελέτες που υποστηρίζουν τα οφέλη των συμπληρωμάτων κουρκουμά για τη διαχείριση των πόνων στις αρθρώσεις.

Πηγή: mindbodygreen.com