ΥΓΕΙΑ

Βελονισμός: Η συμβολή του στην ανακούφιση των πόνων στην εγκυμοσύνη

Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο βελονισμός αποτελεί πιθανή θεραπεία για διάφορους τύπους πόνου.

Βελονισμός: Η συμβολή του στην ανακούφιση των πόνων στην εγκυμοσύνη

Ο βελονισμός θεωρείται ασφαλής θεραπευτική επιλογή και δεν περιλαμβάνει φάρμακα.

Σύμφωνα με νέα ανάλυση ερευνητικών δεδομένων, μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά τον πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης ή/και της πυέλου που βιώνουν συχνά οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η έρευνα δεν βρήκε σημαντικές παρενέργειες για τα νεογνά, οι μητέρες των οποίων επέλεξαν τη θεραπεία.

Το πώς ακριβώς μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με την απελευθέρωση ενδορφινών, των ορμονών της χαράς, καθώς και την αύξηση της ροής του αίματος στο δέρμα και τους μυς.

Το κατά πόσον μπορεί να ανακουφίσει από τον εξουθενωτικό πόνο στη μέση ή/και στην πύελο που βιώνουν έως και το 90% των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ωστόσο, παραμένει υπό αμφισβήτηση.

Οι ερευνητές ανασκόπησαν στοιχεία από βάσεις δεδομένων και σχετικές κλινικές δοκιμές που συνέκριναν την ανακούφιση από τον πόνο σε έγκυες που υποβάλλονται μόνο σε βελονισμό ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, καθώς και τον πιθανό αντίκτυπο στα νεογέννητα.

Η τελική ανάλυση περιελάμβανε 10 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν 1.040 γυναίκες. Οι μελέτες δημοσιεύτηκαν μεταξύ 2000 και 2020 και πραγματοποιήθηκαν με διάφορους τρόπους στη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και τη Βραζιλία.

Οι μέλλουσες μητέρες ήταν όλες υγιείς, διένυαν την 17η έως 30ή εβδομάδα της κύησης (κατά μέσο όρο) και είχαν πόνο στη μέση ή/και στη λεκάνη.

Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε βελονισμό από εκπαιδευμένους βελονιστές, φυσιοθεραπευτές ή μαίες. Οι επτά δοκιμές αφορούσαν σωματικό βελονισμό και οι τρεις ωτοβελονισμό (στο λοβό του αυτιού).

Όλες οι μελέτες ανέφεραν τα σημεία βελονισμού για θεραπεία, τον χρόνο συγκράτησης της βελόνας και τη δόση. Σε επτά από αυτές χρησιμοποιήθηκαν σημεία που συνήθως αντενδείκνυνται στην εγκυμοσύνη.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων εννέα δοκιμών για εννέα έδειξε ότι ο βελονισμός ανακούφισε σημαντικά τον πόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τέσσερις από αυτές τις μελέτες ανέδειξαν τη δυνατότητα του βελονισμού να αποκαταστήσει τη σωματική λειτουργία, η οποία φάνηκε ότι βελτιώθηκε σημαντικά.

Πέντε μελέτες έδειξαν ότι ο βελονισμός βελτίωσε σημαντικά και την ποιότητα ζωής των εγκύων.

Η ανάλυση δεδομένων τεσσάρων μελετών έδειξε ότι υπήρχε σημαντική διαφορά στην επίδραση του βελονισμού συγκριτικά με άλλες παρεμβάσεις ή καμία παρέμβαση.

Ένα πολύ σημαντικό εύρημα είναι ότι ο βελονισμός είναι ασφαλής και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τα νεογνά.

Δύο μελέτες ανέφεραν πρόωρες συσπάσεις, αλλά τα μωρά ήταν καλά στην υγεία τους κατά τη γέννηση.

Επτά μελέτες κατέγραψαν άλλες αναμενόμενες αλλά μικρές παρενέργειες για τις μέλλουσες μαμάδες, όπως πόνο και αιμορραγία στο σημείο της βελόνας και υπνηλία. Οι περισσότερες συμμετέχουσες ωστόσο, αξιολόγησαν τον βελονισμό θετικά και δήλωσαν ότι ήταν πρόθυμες να τον επαναλάβουν, εάν χρειαζόταν.

Ο βελονισμός χρήζει μεγαλύτερης προσοχής για τη δυνατότητά του να ανακουφίσει τον πόνο σε μια περίοδο που είναι προτιμότερο να αποφεύγονται τα φάρμακα λόγω των πιθανών παρενεργειών τους για τη μητέρα και το μωρό.

«Ο βελονισμός βελτίωσε σημαντικά τον πόνο, τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής σε γυναίκες με πόνο στη μέση ή/και στην πύελο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, δεν είχε εμφανείς σοβαρές αρνητικές επιδράσεις στα νεογνά» είναι το συμπέρασμα των ερευνητών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open.