ΥΓΕΙΑ

Covid-19: Σημάδια ότι μπορεί να έχει βλάψει το συκώτι σας

Η Covid-19 μπορεί να βλάψει το ήπαρ, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Covid-19: Σημάδια ότι μπορεί να έχει βλάψει το συκώτι σας

Ο ιός φαίνεται να αυξάνει τη δυσκαμψία του ήπατος, σημάδι πιθανού μακροπρόθεσμου τραυματισμού, είναι όμως πολύ νωρίς για να αποφανθούμε εάν αυτό προμηνύει σοβαρή ηπατική νόσο, είπαν οι ερευνητές.

«Έχει παρατηρηθεί ότι οι λοιμώξεις Covid-19 προκαλούν φλεγμονή και βλάβες σε διάφορα συστήματα οργάνων όπως ο εγκέφαλος, τo έντερo και το συκώτι», δήλωσε ο ερευνητής Δρ. Theodore Pierce, ακτινολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Η δυσκαμψία είναι ένας δείκτης ηπατικής βλάβης, όπως είναι επίσης η ίνωση, δηλαδή η συσσώρευση ουλώδους ιστού. Οι ουλές μπορεί να μειώσουν τον υγιή ηπατικό ιστό και, με την πάροδο του χρόνου, να τον αναγκάσουν να σταματήσει να λειτουργεί φυσιολογικά. Η ίνωση μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος και ηπατική ανεπάρκεια.

Ο Pierce είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν η ηπατική βλάβη που προκαλείται από Covid-19 θα έχει μόνιμες επιπτώσεις.

«Δεν έχουμε παρακολουθήσει ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς ο κορονοϊός είναι πρόσφατος, οπότε δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στους ανθρώπους. Θεωρητικά, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πιο σοβαρή μορφή ηπατικής βλάβης. Η άλλη πιθανότητα είναι ότι η ηπατική βλάβη λόγω Covid-19 μπορεί να λειτουργήσει σωρευτικά σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα υγείας.

Για παράδειγμα, η λιπώδης νόσος του ήπατος που επηρεάζει περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανούς, εξελίσσεται στην πιο κοινή αιτία τελικού σταδίου ηπατικής νόσου, είπε ο Pierce.

«Δεν είναι γνωστό εάν ο τραυματισμός από τον Covid θα μπορούσε να επιβαρύνει την υγεία ανθρώπων που έχουν άλλους λόγους να αναπτύξουν ηπατική νόσο τελικού σταδίου», εξήγησε.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να παρακολουθήσουν ασθενείς με Covid-19 για να δουν εάν αναπτύσσουν σοβαρή ηπατική νόσο. Θέλουν επίσης να ερευνήσουν εάν ο Covid είναι η αιτία της δυσκαμψίας του ήπατος. Για αυτό, σχεδιάζουν να εμβαθύνουν στα δεδομένα.

Ελπίζουν τέλος να μάθουν πώς η σοβαρότητα μιας λοίμωξης Covid-19 επηρεάζει το ήπαρ και εάν μπορεί να προκληθεί βλάβη σε ασθενείς που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό αλλά δεν έχουν συμπτώματα.

Οι ερευνητές συνέκριναν τη δυσκαμψία του ήπατος σε 31 άνδρες και γυναίκες που είχαν Covid-19 και σε 50 άτομα χωρίς τον ιό. Αφού έλαβαν υπ' όψιν την ηλικία, το φύλο και το χρόνο που μεσολάβησε από τη διάγνωση με λοίμωξη από κορονοϊό, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με Covid-19 είχαν σημαντικά μεγαλύτερη δυσκαμψία του ήπατος από όσους αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Κάποιοι που δεν είχαν νοσήσει με Covid-19 είχαν επίσης σκλήρυνση στο ήπαρ, ένα εύρημα που δεν μπορούν να εξηγήσουν.

Ο Pierce δεν πιστεύει ότι οι ασθενείς που πέρασαν Covid-19 δεν θα πρέπει να ανησυχούν για πιθανή ηπατική βλάβη.

«Τα ευρήματά μας είναι προκαταρκτικά και δεν νομίζω ότι ο κόσμος χρειάζεται να πανικοβληθεί. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να στηρίξουμε κλινικές αποφάσεις στα ευρήματα της μελέτης» είπε.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν χθες Πέμπτη στο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, στο Σικάγο.

Πηγή: healthday.com