ΥΓΕΙΑ

Κοτόπουλο: Ο σοβαρός κίνδυνος από το μαγείρεμα στα μικροκύματα

Μετά από επαναλαμβανόμενα κρούσματα σαλμονέλας που συνδέονται με κατεψυγμένα, παναρισμένα και γεμιστά προϊόντα κοτόπουλου στις ΗΠΑ, οι ερευνητές κρούουν και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου για το μαγείρεμα στα μικροκύματα ως βασική αιτία της μόλυνσης.

Κοτόπουλο: Ο σοβαρός κίνδυνος από το μαγείρεμα στα μικροκύματα

Επειδή είναι παναρισμένα, πολλά δημοφιλή προϊόντα -για παράδειγμα, κοτόπουλο γεμιστό με μπρόκολο και τυρί, κοτόπουλο cordon bleu κλπ.- μπορεί να φαίνονται μαγειρεμένα. Κάτω όμως από την επικάλυψη του ψωμιού το κρέας είναι ωμό, προειδοποιούν οι ερευνητές στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Και εκεί εντοπίζεται ο κίνδυνος: Σχεδόν το ένα τρίτο (29%) των ερωτηθέντων σε πρόσφατη έρευνα, είπαν ότι μαγειρεύουν συνήθως αυτά τα προϊόντα σε φούρνο μικροκυμάτων, ο οποίος δεν εκπέμπει θερμότητα ικανή να σκοτώσει τυχόν κρυμμένα μικρόβια σαλμονέλας.

Συνολικά, το 8% από τους σχεδόν 4.200 ενήλικες που ερωτήθηκαν αυτό το καλοκαίρι «ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν φούρνο μικροκυμάτων με ισχύ μικρότερη από 750 watt, η οποία μπορεί να είναι ανεπαρκής για να μαγειρέψει καλά τέτοια προϊόντα», τόνισαν οι ερευνητές με επικεφαλής την ερευνήτρια των CDC Katherine Marshall.

Οι συντάκτες της έκθεσης συμβουλεύουν τους καταναλωτές να μην βασίζονται στις οδηγίες που αναγράφονται από τις εταιρείες στις ετικέτες των τροφίμων, αν θέλουν να προστατευτούν από τους κινδύνους της μόλυνσης με σαλμονέλα.

Οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και σοβαροί: Από τους 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους που αρρωσταίνουν από σαλμονέλα κάθε χρόνο, 26.000 είναι αρκετά άρρωστοι για να νοσηλευτούν και 420 άνθρωποι πεθαίνουν, σύμφωνα με στοιχεία των CDC.

Οι εταιρείες πρέπει τώρα «να επικεντρωθούν στον έλεγχο ή τη μείωση των επιπέδων σαλμονέλας σε αυτά τα προϊόντα», υπογραμμίζουν οι ερευνητές. Αυτό περιλαμβάνει «την πώλησή τους πλήρως μαγειρεμένα ή την παρακολούθηση και τον έλεγχο των επιπέδων σαλμονέλας, για να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους», πρόσθεσαν.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου 1 στις 25 συσκευασίες κοτόπουλου περιέχει σαλμονέλα.

Το πανάρισμα του κοτόπουλου μπορεί να ξεγελάσει ορισμένους καταναλωτές και να πιστεύουν ότι το προϊόν είναι ήδη πλήρως μαγειρεμένο, σημειώνουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τις οδηγίες μαγειρέματος, αυτά τα προϊόντα πρέπει να μαγειρεύονται σε συμβατικό φούρνο. Η έρευνα ωστόσο, διαπίστωσε ότι «περισσότεροι από τους μισούς (54%) από τους ερωτηθέντες χρησιμοποιούσαν και άλλες συσκευές», τις περισσότερες φορές φούρνο μικροκυμάτων, αν και ορισμένοι είπαν ότι μαγείρεψαν τα προϊόντα σε φριτέζα ή φούρνο-φριτέζα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι φτωχότεροι και λιγότερο μορφωμένοι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να μαγειρεύουν σε μη συμβατικούς φούρνους και είναι πιο επιρρεπείς να αρρωστήσουν λόγω κατανάλωσης προϊόντων κοτόπουλου μαγειρεμένων στο φούρνο μικροκυμάτων σε σύγκριση με τους πιο εύπορους καταναλωτές.

Τα συμπεράσματα δημοσιεύονται στο νέο τεύχος του περιοδικού των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Morbidity and Mortality Weekly Report.