ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος εφήβων & νέων: Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου και ο ρόλος της άσκησης

Οι έφηβοι και οι νέοι άνθρωποι που επιζούν από καρκίνο έχουν αυξημένες πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου, οι οποίες μειώνονται με την μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Καρκίνος εφήβων & νέων: Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου και ο ρόλος της άσκησης

Η Amy M. Berkman από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke, στη Βόρεια Καρολίνα, και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Συνεντεύξεων Υγείας των ΗΠΑ από το 2009 έως το 2018 για να εξετάσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου με βάση τους κοινωνικοδημογραφικούς και τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για τους έφηβους και νέους επιζώντες από καρκίνο (τουλάχιστον δύο χρόνια μετά τη διάγνωση) και όσους αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 4.766 εφήβους και νέους επιζήσαντες καρκίνου και 47.660 άτομα που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου. Διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, οι επιζώντες είχαν σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου.

Οι πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου σε επιζώντες καρκίνου αυξήθηκαν δυσανάλογα με το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα (<50.000 δολάρια).

Μεταξύ των επιζώντων, το ένα τρίτο ανέφεραν ότι δεν έκαναν άσκηση. Οι πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου μειώθηκαν για όσους επέζησαν από καρκίνο και τα άτομα της ομάδας ελέγχου που έκαναν μέτρια έως έντονη άσκηση (αναλογίες πιθανοτήτων, 0,61 και 0,68, αντίστοιχα).

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της μακροχρόνιας παρακολούθησης των εφήβων και νέων μετά τη θεραπεία του καρκίνου για να διασφαλιστεί ότι θα μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αλλά και της υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών, όπως είναι η σωματική δραστηριότητα, που επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τα καρδιαγγειακά νοσήματα» δήλωσε η Berkman.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cancer.