ΥΓΕΙΑ

Οι ενδείξεις στα μάτια που προβλέπουν τον κίνδυνο εμφράγματος και θανάτου εντός 10ετίας

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τρόπους να «διαβάζουν» στα μάτια το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου αλλά και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Οι ενδείξεις στα μάτια που προβλέπουν τον κίνδυνο εμφράγματος και θανάτου εντός 10ετίας

Τα συμπεράσματά τους βασίζονται στον έλεγχο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, του ιστού που καλύπτει το πίσω μέρος των ματιών.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας αποτελείται από φωτοευαίσθητα κύτταρα και χρειάζεται οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Γι' αυτό διαθέτει ένα πολύπλοκο δίκτυο μικροσκοπικών (τριχοειδών) αγγείων τα οποία τον τροφοδοτούν με αίμα.

Το δίκτυο αυτό μπορεί να ελεγχθεί εύκολα λόγω της θέσης του και χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας.

Ομάδα επιστημόνων «εκπαίδευσαν» ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να αναλύει αυτόματα τις απεικονίσεις του αμφιβληστροειδούς και να αναγνωρίζει τα άτομα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος μέσα στο επόμενο έτος. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leeds κατάφεραν να εντοπίζουν με ακρίβεια 70-80% τους ανθρώπους που κινδύνευαν να υποστούν έμφραγμα μέσα στον επόμενο χρόνο.

Το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένας δεύτερος τρόπος αναγνώρισης και πρόληψης του εμφράγματος, παράλληλα με την κατάλληλη εκτίμηση του καρδιαγγειακού συστήματος.

Άλλη ομάδα ερευνητών δημιούργησε ένα ανάλογο σύστημα το οποίο αξιολογεί με εξίσου μεγάλη ακρίβεια αν ο αμφιβληστροειδής ενός ατόμου είναι πιο «γερασμένος» απ' ό,τι η αληθινή (χρονολογική) ηλικία του. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στους μισούς ενήλικες άνω των 40 ετών οι αμφιβληστροειδείς χιτώνες είναι τουλάχιστον 3 χρόνια πιο «γερασμένοι» απ' ό,τι η χρονολογική τους ηλικία. Στο 28% όμως η διαφορά είναι 5 χρόνια και στο 4,5% φτάνει τα 10 χρόνια. Σύμφωνα με την μελέτη, όσοι έχουν «γερασμένους» αμφιβληστροειδείς διατρέχουν 49% έως 67% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου την προσεχή δεκαετία, ανεξαρτήτως της χρονολογικής ηλικίας τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οτιδήποτε επηρεάζει την αγγείωση του σώματος, επηρεάζει και αυτή του αμφιβληστροειδούς. Επομένως, κάθε αγγειακή βλάβη στον αμφιβληστροειδή μπορεί να προκαλέσει ανησυχία για την κατάσταση του αγγειακού συστήματος σε όλο το σώμα.

Το γεγονός αυτό καθιστά τον αμφιβληστροειδή ιδανικό για τη διάγνωση των αγγειακών παθολογιών, τις οποίες οι γιατροί μπορούν να εντοπίσουν πολλά χρόνια πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματά τους, είτε αυτά αφορούν τα μάτια είτε άλλα όργανα και ιστούς του σώματος.