ΥΓΕΙΑ

Τα αντικαρκινικά οφέλη των μανιταριών

Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως μετά τα καρδιαγγειακά.

Τα αντικαρκινικά οφέλη των μανιταριών

Σύμφωνα με νέα μελέτη Ούγγρων επιστημόνων, τα μανιτάρια έχουν ευεργετική δράση κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου και των βακτηρίων του πεπτικο.

Έχει αποδειχθεί ότι τα μανιτάρια μπορούν να αναστέλλουν την καρκινογένεση και τη μικροβιακή ανάπτυξη, κυρίως χάρη στους δευτερογενείς μεταβολίτες, όπως τις κινολόνες, τα στεροειδή, τα τερπένια, την ανθρακινόνη και τα παράγωγα βενζοϊκού οξέος.

Η μελέτη θέλησε να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς που αφορούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου και την αντιμικροβιακή τους δράση. Έγινε συστηματική αναζήτηση στη βιβλιογραφία, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

Οι βιοδραστικές ενώσεις που υπάρχουν στα μανιτάρια και που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως το ασκορβικό οξύ, τα οργανικά οξέα, τα φλαβονοειδή, οι πολυσακχαρίτες, οι γλυκοσίδες, οι φαινόλες, το λινολεϊκό οξύ, η γριφολίνη και οι τοκοφερόλες, παίζουν βασικό ρόλο στην καταστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων και δρουν επιλεκτικά ως αντιβακτηριακά.

Οι συγκεκριμένοι μεταβολίτες καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, τις ρίζες υδροξυλίου και τις ρίζες νιτρωδών αλάτων που διαφορετικά θα αύξαναν τους κινδύνους ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μανιτάρια πρέπει να θεωρούνται ως εναλλακτικοί φυσικοί χημειοπροληπτικοί παράγοντες στη μάχη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Δεν έχει αναφερθεί ότι παρουσιάζουν δυσμενείς επιβλαβείς επιδράσεις, αλλά επιδεικνύουν σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Cell International.