ΥΓΕΙΑ

Αιφνίδια καρδιακή ανακοπή: Γιατί οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν

Κάθε χρόνο, περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο που προκαλείται από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή (SCA).

Αιφνίδια καρδιακή ανακοπή: Γιατί οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν

Τα τελευταία 5 χρόνια, ερευνητές από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης εργάστηκαν για τη βελτίωση της πρόληψης και της θεραπείας της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής μέσω του έργου ESCAPE-NET.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότερες από 100 μελέτες που συνδέονται με την έρευνα του ESCAPE-NET έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικές επιθεωρήσεις.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας τον Δεκέμβριο του 2021, διαπίστωσε ότι οι επισκέψεις σε μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης αυξήθηκαν απότομα τις εβδομάδες πριν ένα άτομο εμφανίσει αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

Άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2019, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες δεν λαμβάνουν τόσο γρήγορα καρδιοπνευμονική ανάνηψη από τους παρευρισκόμενους που διαπίστωσαν την ανακοπή συγκριτικά με τους άνδρες, οδηγώντας σε χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης.

Τι είναι η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι η αιφνίδια διακοπή της καρδιακής λειτουργίας, δηλαδή όταν η καρδιά ξαφνικά σταματάει να χτυπά.

Διαφέρει από το έμφραγμα, το οποίο προκαλείται από απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας που εμποδίζει την παροχή αίματος στην καρδιά.

Ένα έμφραγμα όμως μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια καρδιακή ανακοπή και θέτει το άτομο σε υψηλότερο κίνδυνο ανακοπής.

Τα συμπτώματα της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής περιλαμβάνουν:

- Λιποθυμία ή απώλεια συνείδησης
- Ζάλη
- Ταχυπαλμία ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό
- Πόνο στο στήθος
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Ναυτία

Επειδή η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή εκδηλώνεται τόσο απότομα, πρέπει να κληθεί ασθενοφόρο και να γίνει προσπάθεια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης μέχρι να φτάσει η βοήθεια και να μεταφερθεί το άτομο στο νοσοκομείο.

Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι το πόσο γρήγορα ένα άτομο χορηγεί ΚΑΡΠΑ έχει άμεση επίδραση στις πιθανότητες επιβίωσης και στις νευρολογικές επιπτώσεις στο άτομο που υφίσταται ανακοπή.

Οι ερευνητές του ESCAPE-NET διαπίστωσαν ότι τα άτομα που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου, ήταν πιο πιθανό να είχαν επισκεφτεί τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης τις εβδομάδες πριν από το περιστατικό καρδιακής ανακοπής.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν δεδομένα από σχεδόν 29.000 ασθενείς από το Δανικό Μητρώο Καρδιακών Ανακοπών που υπέστησαν ανακοπή εκτός νοσοκομείου. Μετά από ανάλυση, διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά των ασθενών που συναντώνται με το γιατρό γενικής περίθαλψης σε εβδομαδιαία βάση τον χρόνο που προηγείται της καρδιακής ανακοπής, ήταν σταθερά.

Ωστόσο, μία εβδομάδα πριν από την ανακοπή, το 42% των ασθενών επικοινώνησαν με τον γιατρό τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι δύο εβδομάδες πριν από την ανακοπή, το 57,8% των ασθενών επικοινώνησαν με τον γιατρό τους.

«Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύεται γενικώς, η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή δεν είναι εντελώς απροειδοποίητη, καθώς τα δεδομένα του ESCAPE-NET έχουν δείξει ότι οι ασθενείς συμβουλεύονται γιατρό πιο συχνά πριν από μια ανακοπή απ' ότι συνήθως», εξηγεί ο Δρ. Han Tan, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ στην Ολλανδία και υπεύθυνος του ESCAPE-NET.

«Αυτό μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, ώστε να προληφθεί», προσθέτει ο Δρ. Ταν.

Η μελέτη ESCAPE-NET διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που βιώνουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, έχουν μικρότερες πιθανότητες να λάβουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση σε σύγκριση με τους άνδρες, ακόμη και όταν ήταν προφανές ότι είχαν υποστεί ανακοπή.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι οι γυναίκες με αιφνίδια καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου που αναζωογονήθηκαν, είχαν λιγότερες πιθανότητες συνολικής επιβίωσης από τους άνδρες.

«Το γεγονός αποδίδεται εν μέρει στο ότι οι άνθρωποι προβληματίζονται για το σεβασμό της γυναικείας ανατομίας ή απλώς για το φύλο. Κάποιος που δεν είναι καλά εκπαιδευμένος, μπορεί να ανησυχεί μήπως ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο θώρακα σε γυναίκες που τείνουν να έχουν μικρότερο στήθος. Και για να είναι αποτελεσματική η ΚΑΡΠΑ, πρέπει να ασκηθεί θωρακική πίεση σε βάθος τουλάχιστον πέντε εκατοστών» λένε οι ερευνητές.

Ένας άλλος λόγος που οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν, είναι επειδή καθυστερούν να λάβουν φροντίδα μόλις εκδηλώσουν τα πρώτα συμπτώματα.

«Εξακολουθεί να υπάρχει αυτός ο μύθος, ότι δηλαδή οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάθουν ανακοπή και καρδιακές παθήσεις, και έτσι πολλές γυναίκες δεν αναγνωρίζουν, δυστυχώς, τα συμπτώματα».

Πηγή: Medical News Today