ΥΓΕΙΑ

Αυτισμός: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών νοσημάτων

Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών παθήσεων, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση μελετών.

Αυτισμός: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών νοσημάτων

Η Chathurika S. Dhanasekara, M.D., Ph.D., από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση για να εξετάσουν την πιθανή σύνδεση των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού και των καρδιομεταβολικών ασθενειών.

Αναλύοντας τα ευρήματα 34 μελετών, στις οποίες συμμετείχαν 276.173 άνθρωποι με αυτισμό και 7,7 εκατομμύρια χωρίς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αυτισμός συσχετίστηκε με μεγαλύτερους κινδύνους για την ανάπτυξη διαβήτη συνολικά (σχετικός κίνδυνος, 1,57, 20 μελέτες), διαβήτη τύπου 1 (σχετικός κίνδυνος, 1,64, έξι μελέτες ) και διαβήτη τύπου 2 (σχετικός κίνδυνος, 2,47, τρεις μελέτες).

Παρατηρήθηκε επίσης συσχέτιση μεταξύ αυτισμού και αυξημένου κινδύνου για δυσλιπιδαιμία (σχετικός κίνδυνος, 1,69, επτά μελέτες) και καρδιακών παθήσεων (σχετικός κίνδυνος, 1,46, τρεις μελέτες).

Δεν καταγράφηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ του αυτισμού και του κινδύνου για υπέρταση ή εγκεφαλικό.

«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιομεταβολικών ασθενειών θα πρέπει να ωθήσει τους κλινικούς γιατρούς να παρακολουθούν προσεκτικά τα άτομα με αυτισμό για πιθανούς συντελεστές, σημεία καρδιομεταβολικής νόσου και τις επιπλοκές τους», γράφουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Pediatrics.