ΥΓΕΙΑ

Φθόριο στην εγκυμοσύνη: Ο κίνδυνος υποθυρεοειδισμού και χαμηλού IQ για τα παιδιά

H έκθεση σε φθόριο μέσω του πόσιμου νερού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υποθυρεοειδισμού για τις έγκυες, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Φθόριο στην εγκυμοσύνη: Ο κίνδυνος υποθυρεοειδισμού και χαμηλού IQ για τα παιδιά

Σε ένα μικρότερο υποσύνολο, οι ερευνητές διαπίστωσαν χαμηλότερο IQ στα αγόρια, οι μητέρες των οποίων έπασχαν από υποθυρεοειδισμό σε σύγκριση με τα αγόρια των οποίων οι μητέρες είχαν φυσιολογικά επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς.

Προηγούμενη έρευνα που έγινε από το ίδιο εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο York, βρήκε σύνδεση μεταξύ της έκθεσης της μητέρας σε φθόριο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του χαμηλότερου IQ στα αγόρια, και η νέα έρευνα μπορεί να εξηγήσει τα προηγούμενα ευρήματα, σύμφωνα με τη Meaghan Hall, μεταδιδακτορική φοιτήτρια νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο και επικεφαλής συγγραφέα της νέας μελέτης.

Η μελέτη παρακολούθησε περισσότερες από 1.500 γυναίκες που εγγράφηκαν στη μελέτη Maternal Infant Research on Environmental Chemicals (MIREC), μια συνεχιζόμενη, πολυετή μελέτη για τη διερεύνηση των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών χημικών ουσιών στους ευάλωτους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των βρεφών. Οι γυναίκες ζούσαν σε 10 πόλεις στον Καναδά, επτά από τις οποίες έχουν φθοριούχο πόσιμο νερό.

Οι ερευνητές μελέτησαν μόνο γυναίκες που ανέφεραν ότι πίνουν νερό βρύσης κατά την εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα παιδιά τους παρακολουθήθηκαν επίσης μετά τη γέννηση μέχρι την πρώτα παιδικά χρόνια.

Μια αύξηση κατά μισό χιλιοστόγραμμο φθορίου ανά λίτρο πόσιμου νερού, μπορεί να μην θεωρείται μεγάλη, αλλά συσχετίστηκε με αύξηση των πιθανοτήτων κατά 1,65 φορές για διάγνωση ή πλήρωση των κριτηρίων υποθυρεοειδισμού στην εγκυμοσύνη.

«Αυτό μεταφράζεται σε 65% αύξηση του κινδύνου», λέει η Christine Till, επιβλέπουσα καθηγήτρια της Hall, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και κλινική νευροψυχολόγος που διευθύνει το εργαστήριο, το οποίο μελετά πώς οι διάφορες περιβαλλοντικές εκθέσεις επηρεάζουν την υγεία των παιδιών. «Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά επειδή ο υποθυρεοειδισμός είναι μια γνωστή αιτία διαταραχών για τον εγκέφαλο των παιδιών», λέει η Till.

Οι Hall και Till δηλώνουν ότι ελπίζουν πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα λάβουν υπόψιν αυτή τη νέα έρευνα κατά την αξιολόγηση της ασφάλειας της φθορίωσης του νερού.

Προηγούμενη έρευνα που εξέταζε τη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε φθόριο και του υποθυρεοειδισμού, είχε πραγματοποιηθεί σε πειραματόζωα, παιδιά και ενήλικες που ζουν σε μέρη του κόσμου όπου τα επίπεδα φθορίου είναι φυσικά υψηλά. Η ικανότητα του φθορίου να καταστέλλει τον θυρεοειδή είναι γνωστή από τη δεκαετία του 1930 όταν χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία του υπερδραστήριου θυρεοειδούς, κατάστασης γνωστής ως υπερθυρεοειδισμός.

Ο μηχανισμός με τον οποίο το φθόριο μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς δεν είναι απολύτως σαφής, λέει η Hall, αν και όπως υποστηρίζει μπορεί να επηρεάσει ορισμένα ένζυμα και την απορρόφηση ιωδίου, η οποία είναι κρίσιμη για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Οι γυναίκες γενικά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υποθυρεοειδισμό, μια κατάσταση όπου το σώμα δεν συνθέτει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες και μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως κόπωση, αύξηση βάρους και κατάθλιψη. Στην εγκυμοσύνη, οι απαιτήσεις από τον θυρεοειδή αυξάνονται σημαντικά, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο όταν το έμβρυο εξαρτάται αποκλειστικά από τις μητρικές ορμόνες του θυρεοειδούς.

Οι ερευνητές μέτρησαν την έκθεση στο φθόριο από το νερό της βρύσης και άλλες διατροφικές πηγές, όπως το μαύρο τσάι, το οποίο είναι φυσικά υψηλό σε φθόριο.

Μέτρησαν επίσης τα επίπεδα φθορίου στα ούρα και δεν βρήκαν καμία σχέση με τον υποθυρεοειδισμό. Οι ερευνητές λένε ότι τα επίπεδα φθορίου στο νερό της βρύσης μπορεί να είναι πιο αξιόπιστος δείκτης μακροχρόνιας έκθεσης σε φθόριο από τα επίπεδα στα ούρα, τα οποία μπορεί να συσχετίζονται καλύτερα με τη βραχυπρόθεσμη έκθεση, λένε.

Οι ενώσεις φθορίου προστίθενται στο νερό της βρύσης ως τρόπος μείωσης της τερηδόνας.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Science of the Total Environment.