ΥΓΕΙΑ

Ημικρανίες: Για ποιες επιπλοκές κύησης αυξάνουν τον κίνδυνο

Οι ημκρανίες είναι συχνότερες στις γυναίκες, ειδικά όσες βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Ημικρανίες: Για ποιες επιπλοκές κύησης αυξάνουν τον κίνδυνο

Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε ωστόσο, αν το ιστορικό ημικρανίας μπορεί να επηρεάσει την πρόγνωση μίας κύησης.

Πρόσφατη αμερικανική έρευνα ανέλυσε δεδομένα από χιλιάδες γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses’ Health Study II για να εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στην ημικρανία και τον κίνδυνο επιπλοκών της κύησης.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το ιστορικό ημικρανίας πριν την εγκυμοσύνη συνδέεται με μία σειρά επιπλοκές, όπως για παράδειγμα πρόωρο τοκετό ή προεκλαμψία, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ημικρανία θα πρέπει να ενταχθεί στους παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές της κύησης.

«Ο πρόωρος τοκετός και η υπέρταση κατά την κύηση είναι δύο από τα συχνότερα αίτια θνητότητας και νοσηρότητας τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι το ιστορικό ημικρανίας θα πρέπει να θεωρείται μείζων παράγοντας κινδύνου για τις παραπάνω επιπλοκές. Οι γυναίκες με ιστορικό ημικρανίας θα πρέπει να εξετάζονται και να παρακολουθούνται περισσότερο από το γιατρό τους κατά τη διάρκεια της κύησης», τονίζουν οι επιστήμονες.

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο ημικρανίας σε σχέση με τους άνδρες. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στις ηλικίες 18-44 ετών. Σε ορισμένους ασθενείς η εμφάνιση της ημικρανίας συνοδεύεται από αύρα, δηλαδή οπτικές διαταραχές που προηγούνται της κεφαλαλγίας.

Τόσο οι επιπλοκές της κύησης όσο και η ημικρανία (και ιδιαίτερα η ημικρανία με αύρα) έχουν συνδεθεί ξεχωριστά με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Πιθανώς υπάρχει κάποιος κοινός μηχανισμός που συνδέει τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου. Ωστόσο, μέχρι σήμερα καμία μελέτη δεν είχε εξετάσει την ημικρανία ως παράγοντα κινδύνου για τις επιπλοκές της κύησης, ενώ δεν είχε γίνει και διαχωρισμός ανάλογα με το φαινότυπο της αύρας (ημικρανία με ή χωρίς αύρα).

Οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 30.555 κυήσεις 19.694 νοσηλευτριών στις ΗΠΑ που συμμετέχουν στην παραπάνω μελέτη. Αρχικά, αναζήτησαν το ιστορικό της κάθε γυναίκας εξετάζοντας ειδικά αν υπάρχει διάγνωση ημικρανίας (με ή χωρίς αύρα) και στη συνέχεια εξέτασαν τις εγκυμοσύνες της ίδιας γυναίκας.

Αφού έλαβαν υπόψιν παράγοντες, όπως τον δείκτη μάζας σώματος, το ιστορικό υπέρτασης και το ιστορικό καπνίσματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ιστορικό ημικρανίας συνδέεται με 17% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, 28% αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης της κύησης και 40% αυξημένο κίνδυνο ημικρανίας. Η ημικρανία με αύρα συνδέθηκε μάλιστα με ακόμα πιο υψηλό κίνδυνο προεκλαμψίας σε σχέση με την ημικρανία χωρίς αύρα. Δεν παρατηρήθηκε σύνδεση ανάμεσα στην ημικρανία και τον κίνδυνο χαμηλού βάρους γέννησης ή το διαβήτη της κύησης.

Οι γυναίκες με ημικρανία που έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη (πάνω από 2 φορές την εβδομάδα) πριν την εγκυμοσύνη, είχαν 45% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, οι γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας θα πρέπει να λαμβάνουν χαμηλή δόση ασπιρίνης κατά την εγκυμοσύνη. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει επίσης ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να περιορίσει και τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Οι ειδικοί τόνισαν ωστόσο, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή η ημικρανία δεν αποτελεί ένδειξη για τη χορήγηση ασπιρίνης στην εγκυμοσύνη.

«Από τα ευρήματα της μελέτης μας φαίνεται ότι πιθανώς και οι γυναίκες με ιστορικό ημικρανίας θα πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη κατά τη διάρκεια της κύησης. Ωστόσο, προκειμένου να απαντήσουμε με βεβαιότητα σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να γίνουν κατάλληλες κλινικές μελέτες», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.