ΥΓΕΙΑ

Καρδιακή ανεπάρκεια: Πόσο αλάτι πρέπει να τρώτε

Δεν βλάπτει μόνο το πολύ αλάτι αλλά και το πολύ λίγο, ειδικά για τους ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια.

Καρδιακή ανεπάρκεια: Πόσο αλάτι πρέπει να τρώτε

Νέα μετα-ανάλυση εννέα τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων δοκιμών διαπίστωσε ότι ο περιορισμός της διατροφικής πρόσληψης νατρίου κάτω από το τυπικό συνιστώμενο όριο των 2,3 γραμμαρίων την ημέρα, δεν έχει πρόσθετα οφέλη.

Η νέα ανασκόπηση υποδεικνύει ότι η κατανάλωση πολύ λίγου αλατιού θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι γιατροί συστήνουν μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αποφυγή συσσώρευσης υγρών και οιδήματος, συνήθη συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας.

Ωστόσο, η νέα μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι ο περιορισμός της πρόσληψης νατρίου κάτω από το τυπικό όριο των 2,3 γραμμαρίων την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου.

«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι ο περιορισμός του διατροφικού νατρίου κάτω από τη συνήθη σύσταση, ήταν αντιπαραγωγικός στη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας», δήλωσε ο Δρ. Anirudh Palicherla, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Creighton, στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ.

«Ο περιορισμός του νατρίου εξακολουθεί να είναι ο τρόπος για να βοηθήσουμε στη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά ο βαθμός του περιορισμού αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Η μελέτη δείχνει ότι πρέπει να εστιάσουμε στην καθιέρωση μιας ασφαλούς ποσότητας κατανάλωσης νατρίου, αντί του υπερβολικού περιορισμού του».

Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 3,4 γραμμάρια νατρίου ημερησίως, ενώ οι διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες των ΗΠΑ συνιστούν τον περιορισμό του σε 2,3 γραμμάρια ημερησίως ή λιγότερο. Αυτό είναι λίγο λιγότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι.

Οι εννέα έρευνες αξιολόγησαν διαφορετικά επίπεδα νατρίου για σχεδόν 3.500 άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια και συμπεριέλαβαν δεδομένα για τα ποσοστά θανάτου και νοσηλείας. Οι περισσότερες από αυτές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2008 και 2022.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που ακολουθούσαν δίαιτα με στόχο πρόσληψης νατρίου κάτω από 2,5 γραμμάρια την ημέρα, είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους που ακολουθούσαν δίαιτα με στόχο τα 2,5 γραμμάρια την ημέρα ή περισσότερο.

Στις πιο περιοριστικές μελέτες, τα όρια νατρίου κυμαίνονταν από 1,2 γραμμάρια έως 1,8 γραμμάρια νατρίου ημερησίως. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν τάση αύξησης των νοσηλειών σε ασθενείς που ακολουθούσαν πιο περιοριστικές δίαιτες.

Οι σχεδιασμοί των κλινικών δοκιμών διέφεραν σημαντικά, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης διαφορετικών μεθόδων για την παρακολούθηση της πρόσληψης νατρίου. Ορισμένοι απαιτούσαν από τους συμμετέχοντες να περιορίσουν την πρόσληψη υγρών εκτός από την πρόσληψη νατρίου, ενώ άλλες μελέτες δεν το έκαναν.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στις 5 Μαρτίου στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, στη Νέα Ορλεάνη.