ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι πτώσεις των ηλικιωμένων απειλούν περισσότερο τους άνδρες

Παρότι οι γυναίκες μεγάλης ηλικίας υποβάλλονται σε θεραπεία για τις συνέπειες των πτώσεων συχνότερα από τους ηλικιωμένους άνδρες, οι τελευταίοι είναι πιο πιθανό να υποστούν κάταγμα κρανίου όταν πέσουν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Γιατί οι πτώσεις των ηλικιωμένων απειλούν περισσότερο τους άνδρες

Αυτό προκαλεί σοβαρή ανησυχία, καθώς πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 65 ετών και άνω, υποβάλλονται σε θεραπεία στα επείγοντα κάθε χρόνο εξαιτίας πτώσεων στις ΗΠΑ.

«Ο μεγάλος αριθμός τραυματισμών στο κεφάλι και τα επακόλουθα κατάγματα του κρανίου λόγω πτώσεων, αποτελούν αιτία ανησυχίας, καθώς ο γηράσκων πληθυσμός συνεχίζει να έχει ενεργό τρόπο ζωής», τονίζει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Scott Alter, αναπληρωτής καθηγητής επείγουσας ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής του Florida Atlantic University.

Ο τραυματισμός στο κεφάλι και τα κατάγματα του κρανίου αποτελούν σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Περίπου το 58% αυτών των πτώσεων συμβαίνουν σε γυναίκες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Εθνικής Βάσης Δεδομένων Τραύματος του 2016.

Ο Alter και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν όλους τους ασθενείς που είχαν διακομιστεί με τραύμα στο κεφάλι σε δύο κέντρα τραύματος επιπέδου 1 στη νοτιοανατολική Φλόριντα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα κατάγματα του κρανίου λόγω οξέος τραύματος, συγκρίνοντάς τα ανά φύλο, φυλή/εθνικότητα του ασθενούς και τον τρόπο που έλαβε χώρα ο τραυματισμός.

Περίπου το 56% από τους περίπου 5.400 ασθενείς ήταν γυναίκες. Περίπου το 85% των τραυματισμών στο κεφάλι συνέβησαν λόγω πτώσεων. Οι γυναίκες ήταν μέσης ηλικίας 83 ετών και οι άνδρες 81 ετών, αντίστοιχα.

Οι άνδρες είχαν σημαντικά αυξημένη συχνότητα κρανιακών καταγμάτων λόγω τραύματος στο κεφάλι, κυρίως λόγω πτώσεων. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το αποτέλεσμα ήταν απροσδόκητο επειδή προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες ήταν πιο ευαίσθητες σε κατάγματα του προσώπου.

«Καθώς οι πτώσεις προκάλεσαν τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματισμών στο κεφάλι και τα επακόλουθα κατάγματα του κρανίου, η πρόληψη της πτώσης μπορεί να είναι μια σημαντική παρέμβαση που πρέπει να ληφθεί υπόψη» για τη μείωση της ασθένειας και των τραυματισμών, είπε ο Alter.

«Αν και η εκπαίδευση για την πρόληψη της πτώσης μπορεί να αντιμετωπιστεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ή σε εγκαταστάσεις υποβοηθούμενης διαβίωσης, το τμήμα επειγόντων περιστατικών θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μια ευκαιρία για εκπαίδευση των ασθενών και για πρόληψη μελλοντικών θανάτων και αναπηριών από πτώσεις σε αυτόν τον πληθυσμό», πρόσθεσε.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Emergency Medicine.