ΥΓΕΙΑ

Αλλεργία στη μούχλα: Τα συμπτώματα και τι μπορείτε να κάνετε

Υπάρχουν περίπου 1.000 είδη μούχλας και όπως γνωρίζουν οι πάσχοντες από αλλεργίες, υπάρχουν παντού.

Αλλεργία στη μούχλα: Τα συμπτώματα και τι μπορείτε να κάνετε

Ακόμα κι αν έχετε αλλεργία στη μούχλα, μπορείτε να κάνετε τη ζωή σας λίγο πιο εύκολη, μέσω της μείωσης της μούχλας στο περιβάλλον που ζείτε.

Η μούχλα παράγει μικροσκοπικά σπόρια. Τα σπόρια μούχλας αιωρούνται συνεχώς στον αέρα, προκαλώντας αλλεργικά συμπτώματα.

Η μούχλα συνδέεται τόσο με την αλλεργική ρινίτιδα όσο και με το άσθμα, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Υπάρχει σε εξωτερικούς χώρους σε κορμούς δένδρων που σαπίζουν, σε σωρούς κομποστοποίησης και σε χόρτα. Αναπτύσσεται επίσης σε φυτά που σαπίζουν λόγω του κρύου.

Στους εσωτερικούς χώρους, αναπτύσσεται όπου υπάρχει υγρασία, όπως το μπάνιο, η κουζίνα ή η σοφίτα.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε αν έχετε αλλεργία στη μούχλα είναι να επισκεφτείτε έναν αλλεργιολόγο.

Κάποιες φορές τα συμπτώματα της αλλεργίας στη μούχλα μπορεί να συγχέονται με αυτά του κρυολογήματος, της μόλυνσης των παραρρινίων κόλπων (ιγμορίτιδας / παραρρινοκολπίτιδας) ή άλλης αναπνευστικής αλλεργίας.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα στη μύτη, τα μάτια ή το λαιμό, φτερνίσματα, βουλωμένη μύτη και καταρροή, βήχα, βλέννες στο λαιμό, καθώς και συμπτώματα άσθματος, όπως βήχα, συριγμό, δύσπνοια και / ή σφίξιμο στο στήθος.

Εάν αισθάνεστε καλύτερα όταν αποφεύγετε τη μούχλα, αυτό αποτελεί ένδειξη αλλεργίας στη μούχλα.

Για να γίνει διάγνωση, ο αλλεργιολόγος παίρνει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας και κάνει φυσική, δερματολογική και αιματολογική εξέταση.

Για να καταπολεμήσετε τη μούχλα, διατηρήστε την υγρασία στους εσωτερικούς χώρους κάτω από 60%, ιδανικά στο 30-50%, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ. Εάν χρειάζεται, χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα.

Είναι σημαντικό να επισκευάζετε στέγες, παράθυρα και σωλήνες που παρουσιάζουν διαρροή, και να καθαρίζετε σχολαστικά και να στεγνώνετε τις υγρές περιοχές μετά από βροχές και πλημμύρες. Αερίζετε επίσης το μπάνιο, τον χώρο που πλένετε ρούχα και μαγειρεύετε.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν αντιισταμινικά και ρινικά σπρέι κορτικοστεροειδών. Η χρήση φυσιολογικού ορού για τον καθαρισμό της μύτης, μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμη, καθώς απομακρύνει τους ερεθιστικούς παράγοντες από τις αναπνευστικές οδούς. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει κάποιο εμβόλιο κατά της αλλεργίας.

Πηγή: healthday.com