ΥΓΕΙΑ

Κολπική μαρμαρυγή: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας

Ο κοινός ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, κατάσταση γνωστή ως κολπική μαρμαρυγή, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Κολπική μαρμαρυγή: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με κολπική μαρμαρυγή, αντιμετώπιζαν αυξημένο κατά 13% κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, προοδευτική απώλεια της μνήμης και των δεξιοτήτων σκέψης. Ο κίνδυνος ήταν ακόμη υψηλότερος (65%) μεταξύ εκείνων που είχαν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή πριν από την ηλικία των 65 ετών και σε πάσχοντες από χρόνια νεφρική νόσο (20%).

«Οι επιπτώσεις της κολπικής μαρμαρυγής στην υγεία, μπορεί να είναι σοβαρότερες σε ορισμένους ανθρώπους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Nisha Bansal, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στο Σιάτλ. «Χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση που θα βοηθήσει στην ενημέρωση των ασθενών για τις συνέπειες της κολπικής μαρμαρυγής».

«Μέχρι τώρα, η κολπική μαρμαρυγή ήταν στενά συνδεδεμένη με τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ενώ η πιθανή σχέση της με την άνοια ήταν ασαφής», είπε.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η αρρυθμία, η οποία αναγκάζει την καρδιά να μη λειτουργεί ρυθμικά, με αποτέλεσμα να συστέλλεται και να διαστέλλεται άρρυθμα, με αυξημένους παλμούς, που συνήθως κυμαίνονται από 100-150 το λεπτό. Αποτέλεσμα αυτής της ταχυαρρυθμίας είναι να μην προωθείται σωστά το αίμα προς τα όργανα του οργανισμού και να λιμνάζει στους κόλπους της καρδιάς. Μπορεί να προκαλέσει θρόμβους αίματος που «ταξιδεύουν» στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό.

Η Bansal και οι συνεργάτες της συνέλεξαν δεδομένα για σχεδόν 197.000 ασθενείς από το σύστημα υγείας Kaiser Permanente στην Καλιφόρνια. Οι μισοί είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με κολπική μαρμαρυγή. Στη συνέχεια συγκρίθηκαν με την ομάδα ελέγχου, δηλαδή ανθρώπους που δεν είχαν αρρυθμίες.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση άλλων προβλημάτων υγείας που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας. Η Bansal δήλωσε έκπληκτη με τη διαπίστωση ότι ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος μεταξύ αυτών που δεν έπασχαν από νεφρική νόσο και σε νεότερους ασθενείς.

Δεν είναι γνωστό γιατί η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσει άνοια, είπε ο Δρ. Laurence Epstein, διευθυντής ηλεκτροφυσιολογίας στο Northwell Health, δίκτυο υγειονομικής περίθαλψης στη Νέα Υόρκη, ο οποίος εξέτασε τα ευρήματα.

Πολλοί πιστεύουν ότι η κολπική μαρμαρυγή δεν επηρεάζει μόνο την καρδιά, αλλά και τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας. «Είναι ένα ερώτημα που δεν απαντά αυτή η μελέτη», είπε.

«Δεδομένου ότι η κολπική μαρμαρυγή οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, είναι πιθανό να υπάρξουν υποκλινικά ή μικροεγκεφαλικά επεισόδια που μπορεί να μην εκδηλωθούν ως καθαρά κλινικά εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά με την πάροδο του χρόνου να οδηγούν σε άνοια» είπε. «Αυτή είναι μια ανησυχία που είχαμε πάντα».

Δεν είναι σαφές δηλαδή αν η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί άνοια ή είναι δείκτης για άλλες διεργασίες που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, είπε ο Epstein.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κάποιος την κολπική μαρμαρυγή, είναι να διατηρεί φυσιολογικό βάρος και αρτηριακή πίεση, να αντιμετωπίζει την υπνική άπνοια, να γυμνάζεται και να ακολουθεί υγιεινή διατροφή.

«Η επιθετική διαχείριση μπορεί να μειώσει τη συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής», είπε ο Epstein.

Ένα άλλο ζήτημα είναι εάν η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής, μειώνει τον κίνδυνο άνοιας.

Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, αλλά δεν λειτουργούν σε όλους και μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.