ΥΓΕΙΑ

Αλλεργικό άσθμα & έκζεμα: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας

Εάν ανήκετε στα εκατομμύρια των ανθρώπων που πάσχουν από αλλεργικό άσθμα ή έκζεμα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε και οστεοαρθρίτιδα.

Αλλεργικό άσθμα & έκζεμα: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας

Αυτό είναι το εύρημα νέας μελέτης που εξέτασε τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στα άτομα με τις δύο αλλεργικές παθήσεις.

Η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει πώς και αν αυτές οι αλλεργικές παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει σύνδεση των καταστάσεων.

«Η ομάδα μας έχει δείξει ότι τα μαστοκύτταρα (ένας τύπος αλλεργικών κυττάρων) αυξάνονται στις αρθρώσεις των ατόμων με οστεοαρθρίτιδα και η δραστηριότητά τους συμβάλλει στην ανάπτυξη της εκφυλιστικής πάθησης των αρθρώσεων», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Matthew Baker, επικεφαλής στο τμήμα ανοσολογίας και ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

Το άσθμα και το έκζεμα μπορεί να είναι η κορυφή του παγόβουνου, είπε.

«Είναι πιθανό και άλλες ατοπικές παθήσεις, όπως είναι οι εποχικές αλλεργίες, οι τροφικές αλλεργίες και/ή η αλλεργική ρινίτιδα να εγκυμονούν παρόμοιο κίνδυνο», πρόσθεσε ο Baker.

Οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία από δύο βάσεις δεδομένων. Η πρώτη ομάδα περιελάμβανε περισσότερα από 117.000 άτομα με άσθμα ή έκζεμα και 1,2 εκατομμύρια άτομα χωρίς αυτές τις παθήσεις.

Μετά από οκτώ χρόνια παρακολούθησης, ο κίνδυνος ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας ήταν 58% υψηλότερος μεταξύ των ατόμων με αλλεργικό άσθμα ή έκζεμα από ό,τι μεταξύ των συμμετεχόντων χωρίς αυτές τις αλλεργικές παθήσεις.

Ο κίνδυνος οστεοαρθρίτιδας ήταν ακόμη υψηλότερος μεταξύ των ατόμων που είχαν τόσο αλλεργικό άσθμα όσο και έκζεμα, έδειξε η μελέτη.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους με έκζεμα έχουν επίσης αλλεργικές παθήσεις, όπως αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα ή τροφικές αλλεργίες.

Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας των ατόμων με αλλεργικό άσθμα με εκείνους με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μια ασθένεια των πνευμόνων που δεν έχει αλλεργικό υπόβαθρο. Τα άτομα με άσθμα είχαν 83% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα από ότι εκείνα με ΧΑΠ.

Στη δεύτερη βάση δεδομένων, οι πιθανότητες εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας ήταν 42% υψηλότερες στους πάσχοντες με αλλεργικό άσθμα ή έκζεμα και 19% υψηλότερες μεταξύ εκείνων με αμφότερες τις παθήσεις. Αυτά τα ευρήματα δεν ήταν τόσο ισχυρά, καθώς λήφθηκε υπόψη ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Ο υψηλός ΔΜΣ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.

Το ερώτημα είναι εάν η θεραπεία του άσθματος ή του εκζέματος μειώνει τον κίνδυνο αρθρίτιδας. Οι ερευνητές δεν έχουν προς το παρόν απάντηση, πιστεύουν όμως ότι υπάρχει ελπίδα.

Παλαιότερη έρευνα έχει συνδέσει τη χρήση αντιισταμινικών με μειωμένη δομική εξέλιξη στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, είπε ο Baker.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα φάρμακα που αναστέλλουν τα μαστοκύτταρα και τα προϊόντα τους (όπως η ισταμίνη) θα μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας», είπε.

Η σύνδεση της οστεοαρθρίτιδας και των αλλεργικών παθήσεων θα μπορούσε να είναι η φλεγμονή χαμηλού βαθμού, είπε ο Δρ. Theodore Fields, ρευματολόγος στο Hospital for Special Surgery στη Νέα Υόρκη, ο οποίος εξέτασε τα ευρήματα.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες για το έκζεμα και στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν περισσότερες.

Εάν έχετε μια αλλεργική πάθηση και εμφανίσετε πόνους στις αρθρώσεις, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of the Rheumatic Diseases.