Εξωσωματική γονιμοποίηση και διατήρηση γονιμότητας: Τι αλλάζει για τις γυναίκες με το νέο νόμο

«Καθημερινά επικοινωνώ με γυναίκες και ζευγάρια που πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και έχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τις αλλαγές στη νομοθεσία. Με το νέο νόμο, οι θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι πλέον διαθέσιμες για περισσότερες γυναίκες και περισσότερα ζευγάρια», σχολιάζει η κ. Παστρωμά.

Ας δούμε αναλυτικά τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε:

Αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη

Η αύξηση του ορίου ηλικίας για τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε γυναίκες, που προσπαθούσαν για πολλά χρόνια και δεν τα έχουν καταφέρει ακόμη, να ξαναπροσπαθήσουν. Η θεραπεία για αυτές τις γυναίκες μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις πάντα με γνώμονα την υγεία τους.

Να σημειωθεί πως για τη θεραπεία εξωσωματικής σε γυναίκες άνω των 50 απαιτείται η αίτηση και η χορήγηση άδειας από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Η δωρεά ωαρίων παύει να είναι αποκλειστικά ανώνυμη και υπάρχει πλέον η δυνατότητα επώνυμης δωρεάς ωαρίων

Σήμερα, πολλές γυναίκες χρειάζονται τη δωρεά ωαρίων για να επιτύχουν μια εγκυμοσύνη. Εκτός από την ηλικία της γυναίκας μπορεί να συντρέχουν και άλλοι ιατρικοί λόγοι, όπως για παράδειγμα το χαμηλό απόθεμα ωοθηκών, θεραπεία με αγωγή που επηρεάζει τη γονιμότητα (π.χ. χημειοθεραπεία), πολλαπλές αποβολές, πολλαπλές αποτυχημένες θεραπείες εξωσωματικής, κληρονομούμενο νόσημα κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία να προσπαθήσουν μέσω της δωρεάς ωαρίων, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.

eguos2.jpg

Δωρίζοντας τα ωάριά της, μια γυναίκα μπορεί να βοηθήσει μια άλλη γυναίκα να μείνει έγκυος (ορίζεται αποζημίωση από το νόμο). Για να γίνει δότρια μια γυναίκα, θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια (ηλικία, ιατρικό ιστορικό κ.λπ.). Η δωρεά ωαρίων δεν είναι αποκλειστικά ανώνυμη, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος-αποτελεί επιλογή της δότριας. Πλέον, υπάρχουν οι εξής κατηγορίες:

  • Ανώνυμη
  • Επώνυμη
  • Με γνωστοποίηση της ταυτότητας της δότριας στο τέκνο μετά την ενηλικίωσή του, αν το τέκνο το αιτηθεί
  • Δωρεά μεταξύ συγγενών μόνο σε πλάγια γραμμή

Η γυναίκα που χρειάζεται δωρεά ωαρίων μπορεί να επιλέξει μεταξύ των «φρέσκων» ή κρυοσυντηρημένων ωαρίων από πιστοποιημένες Τράπεζες Κρυοσυντήρησης. Τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας εξωσωματικής μέσω δωρεάς είναι σημαντικά υψηλά και αυτό είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα.

Δυνατότητα διατήρησης της γονιμότητας για κοινωνικούς λόγους (κρυοσυντήρηση ωαρίων ή εμβρύων) και όχι μόνο για ιατρικούς

Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία που η απόκτηση ενός παιδιού δεν είναι στο άμεσο πλάνο τους, είτε για λόγους επαγγελματικούς, οικονομικούς, υγείας ή ακόμα και έλλειψης συντρόφου, έχουν τη δυνατότητα να κρυοσυντηρήσουν ωάρια ή και έμβρυα για μελλοντική εγκυμοσύνη. Επίσης, δεν απαιτείται πλέον η συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων για τις έγγαμες γυναίκες.

Μία ακόμη σημαντική αλλαγή στο νέο νομοσχέδιο είναι πως δεν υπάρχει πλέον χρονικός περιορισμός στη διάρκεια της κρυοσυντήρησης. Μια γυναίκα, σε όποια ηλικία κι αν κατέψυξε τα ωάριά της, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να μείνει έγκυος όποτε το θελήσει, ως το όριο ηλικίας (54 έτη). Το ίδιο ισχύει και για τα έμβρυα καθώς και για την κρυοσυντήρηση σπέρματος.

«Ως εμβρυολόγος και με βάση τα περιστατικά που χειριζόμαστε στο εργαστήριο, μπορώ να πω πως ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιθυμούν να κάνουν κρυοσυντήρηση ωαρίων, είναι πιο ενημερωμένες και έχουν μια σημαντική επιλογή για το μέλλον τους. Η κρυοσυντήρηση είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται ήδη πολλά χρόνια. Με την υαλοποίηση, όπως λέγεται η τεχνική κρυοσυντήρησης που χρησιμοποιούμε, πετυχαίνουμε ποσοστά επιβίωσης ωαρίων που φτάνουν το 98%. Τα ποσοστά γονιμοποίησης ωαρίων, ανάπτυξης εμβρύων, γεννήσεων και τα αποτελέσματα των νεογνικών ελέγχων μετά από χρήση κατεψυγμένων ωαρίων είναι συγκρίσιμα με αυτά που προέρχονται από «φρέσκα» ωάρια στην αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα» αναφέρει η κ. Παστρωμά.

Θεώνη Παστρωμά, MSc, Cert. Clin. Embryol
Κλινικός Εμβρυολόγος
Επιστημονικά Υπεύθυνη του Εμβρυολογικού Εργαστηρίου Γέννημα IVF

Τηλ. 210 6816100

www.gennima.com