ΥΓΕΙΑ

Καρδιομυοπάθεια Takotsubo: Ο ρόλος της ντοπαμίνης

Η καρδιομυοπάθεια Takotsubo, γνωστή και ως «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς», είναι μια νοσογόνος κατάσταση καρδιακής ανεπάρκειας.

Καρδιομυοπάθεια Takotsubo: Ο ρόλος της ντοπαμίνης

Πρόκειται για πρόσκαιρο καρδιακό πρόβλημα που προκαλείται από έντονο συναισθηματικό στρες ή σωματική καταπόνηση.

Μελέτη της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι ερωτευμένοι έχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, που είναι υπεύθυνη για την καλή διάθεσή τους.

Όπως όμως προκύπτει, η ντοπαμίνη και το απολαυστικό αίσθημα επιβράβευσης που προκαλεί έχει συνέπειες και στον τρόπο που βιώνουμε τον πόνο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περίπου το 90% των ασθενών είναι γυναίκες, κάτι που πιθανώς οφείλεται στο ότι είναι πιο συναισθηματικές γι' αυτό και πιο επιρρεπείς στο σύνδρομο Takatsubo.

Το μεταιχμιακό σύστημα του ανθρώπινου εγκεφάλου, στα άτομα με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, έχει χαμηλά επίπεδα συνδεσιμότητας.

Τα άτομα αυτά φαίνεται πως έχουν δυσκολία να ελέγξουν την φυσιολογική αντίδραση σε συνθήκες ακραίου στρες ή βαθύτατου, συναισθηματικού πόνου.

Για πολύ καιρό, άνθρωποι με Takatsubo δεν λάμβαναν τη σωστή διάγνωση. Μετά την έρευνα, τα καταγεγραμμένα περιστατικά αυξήθηκαν. Οι επιστήμονες απέδειξαν πως μια περιοχή του εγκεφάλου στον πρόσθιο φλοιό αντιδρά στην αίσθηση του φυσικού πόνου αλλά και στον συναισθηματικό πόνο.

Όταν ψυχολόγοι ρώτησαν τους συμμετέχοντες στην έρευνα να αξιολογήσουν είδη συναισθηματικού και φυσικού πόνου, ο πόνος του χωρισμού χαρακτηρίστηκε εξίσου οξύς με πόνους γέννας χωρίς αναλγητικά αλλά και με την «δοκιμασία» της χημειοθεραπείας.

Το σύνδρομο Takotsubo συνδέεται ακόμα και με μικρή αλλαγή στο σχήμα της καρδιάς, που γίνεται πιο επιμήκης.

Ανακαλύφθηκε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990, όταν ασθενείς παραπονέθηκαν για συμπτώματα που θύμιζαν καρδιακό επεισόδιο, παρότι δεν συνέτρεχαν άλλοι λόγοι.

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, αλλά ένας μικρός αριθμός περιστατικών έχει συνδεθεί ακόμα και με θάνατο.

Πηγή: Stanford Medicine