ΥΓΕΙΑ

Πεθαίνει κανείς από στενοχώρια; Η περίπτωση του συζύγου της δολοφονημένης δασκάλας στο Τέξας

Ο σύζυγος της δολοφονημένης δασκάλας στο σχολείο του Τέξας, πέθανε λόγω «ραγισμένης καρδιάς».

Πεθαίνει κανείς από στενοχώρια; Η περίπτωση του συζύγου της δολοφονημένης δασκάλας στο Τέξας
Bigstock

Ο Τζο Γκαρσία, 43 ετών, πέθανε την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στο μνημείο στο Ουβάλντε του Τέξας, όπου η σύζυγός του Ίρμα είχε δολοφονηθεί δύο μέρες νωρίτερα, στη διάρκεια του μακελειού που κόστισε τη ζωή σε 19 μαθητές δημοτικού και δύο εκπαιδευτικούς.

Ενώ προετοιμαζόταν για την κηδεία, ο Γκαρσία κατέρρευσε και πέθανε.

Αν και οι ακριβείς συνθήκες θανάτου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, η ξαδέρφη της δολοφονημένης εκπαιδευτικού, Ντέμπρα Όστιν, δήλωσε: «Πιστεύω πραγματικά ότι ο Τζο πέθανε από ραγισμένη καρδιά. Δεν άντεξε το ότι έχασε την επί 25 χρόνια αγαπημένη του σύντροφο».

irma-joe-garcia.jpg

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς είναι πραγματικό φαινόμενο.

Η πάθηση εκδηλώνεται όταν το σώμα κατακλύζουν ορμόνες του στρες όπως η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη, σύμφωνα με την Helen Wilson, ερευνήτρια στην οργάνωση Heart Research UK.

Η υπερβολική αδρεναλίνη μπορεί να αποδυναμώσει τον καρδιακό μυ και να λεπτύνει τις αρτηρίες, μειώνοντας σημαντικά την ικανότητα άντλησης αίματος και τροφοδότησης όλου του σώματος.

Όταν το σώμα δεν έχει αρκετό αίμα, τα ζωτικά όργανα σταματούν να λειτουργούν.

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, γνωστό ως καρδιομυοπάθεια takotsubo, επηρεάζει έως και 3.000 Βρετανούς και 11.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο. Στις συνήθεις αιτίες συγκαταλέγονται το πένθος, το διαζύγιο, ακόμη και η χρεοκοπία.

Συνήθως δεν είναι θανατηφόρο και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν εντός κάποιων εβδομάδων.

Εκτιμάται ότι μόνο το 1% πεθαίνει από την πάθηση.

takotsubo.jpg

Η καθηγήτρια φαρμακολογίας στο Imperial College του Λονδίνου Sian Harding, αναφέρει ότι η αύξηση της αδρεναλίνης λόγω συναισθηματικού σοκ είναι «πολύ γνωστή» ως παράγοντας του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς.

«Το πένθος είναι συχνά ένα έναυσμα, αλλά οι συγκλονιστικές και εξαιρετικά τραγικές συνθήκες στη συγκεκριμένη περίπτωση μεγέθυναν το αποτέλεσμα», είπε.

Τα συμπτώματα του Takotsubo μοιάζουν με αυτά του εμφράγματος, καθώς εκδηλώνεται με ξαφνικό και έντονο πόνο στο στήθος, δύσπνοια και αίσθημα παλμών.

Δεν προκαλείται όμως απόφραξη των αρτηριών, όπως συμβαίνει γενικά με τα εμφράγματα, αλλά η έκρηξη της αδρεναλίνης κλείνει το κάτω μέρος της αριστερής κοιλίας προκαλώντας συστολική δυσλειτουργία.

Αυτό το χαρακτηριστικό σχήμα είναι ορατό στις ακτινογραφίες της καρδιάς και βασικό για τη διάγνωση του συνδρόμου.

Το σύνδρομο επισημάνθηκε ως ξεχωριστή παθολογική οντότητα στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από Ιάπωνες ιατρούς και αρχικά έγινε γνωστό σαν «νόσος takotsubo» λόγω ομοιότητας του σχήματος της πάσχουσας καρδιάς με το ομώνυμο εργαλείο των Ιαπώνων για το ψάρεμα χταποδιών.

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς είναι δύσκολο να διαγνωστεί και συχνά συγχέεται με έμφραγμα.

Συνήθως απαιτούνται εξετάσεις αίματος και ακτινογραφίες για να γίνει σωστή διάγνωση.

Η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, όπως β-αναστολείς (που αντιμετωπίζουν την καρδιακή ανεπάρκεια) και αναστολείς του MEA (μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης) που προκαλούν χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, προκειμένου η καρδιά να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Μπορούν επίσης να συνταγογραφηθούν αντιπηκτικά για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης θρόμβων, που μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικό.

Με πληροφορίες από dailymail.co.uk