ΥΓΕΙΑ

Όλο και περισσότερες οι... «ραγισμένες καρδιές» παγκοσμίως

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι το έντονο στρες μπορεί όντως να σπάσει την καρδιά ενός ανθρώπου. Και παρατηρούν σημαντική αύξηση των περιστατικών!

Όλο και περισσότερες οι... «ραγισμένες καρδιές» παγκοσμίως

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς ή αλλιώς μυοκαρδιοπάθεια takotsubo είναι μια πάθηση που μπορεί να προκληθεί από στρεσογόνες καταστάσεις όπως το πένθος αλλά και οι δύσκολες συνθήκες ζωής.

Βασικό χαρακτηριστικό του συνδρόμου είναι η δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς. Ο ασθενής παρουσιάζει κλινική εικόνα που μοιάζει το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η πάθηση έχει χαρακτηριστεί σπάνια, ωστόσο, οι επιστήμονες διεθνώς παρατηρούν αύξηση των περιστατικών.

Είναι ενδεικτικό ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφονται ετησίως πάνω από 6.000 περιπτώσεις, ενώ πριν από 15 χρόνια δεν ξεπερνούσαν τις 300.

Μάλιστα πριν από λίγο καιρό, περιγράφηκε η περίπτωση μιας Αμερικανίδας η οποία έπαθε σύνδρομο takotsubo, ύστερα από το θάνατο του αγαπημένου της σκύλου!

Πρόσφατα, Καναδοί ερευνητές δημοσίευσαν την περίπτωση μιας 63χρονης που παρουσίασε το σύνδρομο ενώ βρισκόταν σε θεραπεία για μεταστατικό καρκίνο.

Το Κέντρο Καρκίνου MD Anderson στο Houston έχει αναφέρει 30 καρκινοπαθείς με τέτοια συμπτώματα και προτείνει περεταίρω μελέτη της επίπτωσης του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς στους ασθενείς με καρκίνο.

Στην Ελλάδα, έχουν περιγραφεί την τελευταία διετία 3 περιπτώσεις συνδρόμου takotsubo.

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς είναι αναστρέψιμο και η πλειονότητα των ασθενών αναρρώνει πλήρως μετά 1 -2 μήνες θεραπείας. Ωστόσο, ένας στους 10 ασθενείς εμφανίζει επιπλοκές, παρόμοιες με αυτές της καρδιακής προσβολής, οι οποίες μπορεί να είναι και απειλητικές για τη ζωή.

Διαβάστε επίσης:

Οι 7 πιο περίεργες αιτίες καρδιοπάθειας σε εικόνες