ΥΓΕΙΑ

Απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα στην τρίτη ηλικία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

Οι άνω των 65 που χάνουν βάρος χωρίς να κάνουν δίαιτα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με  νέα έρευνα επιστημόνων από ΗΠΑ και Αυστραλία.

Απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα στην τρίτη ηλικία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για περισσότερους από 19.000 εθελοντές. Οι 16.703 από αυτούς ήταν Αυστραλοί, ηλικίας 70 ετών και άνω, και οι 2.411 Αμερικανοί άνω των 65 ετών. Το 55,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν γυναίκες.

Στην αρχή της μελέτης κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από καρδιαγγειακή νόσο ή άνοια, δεν είχε κάποια σωματική αναπηρία, ούτε χρόνιο νόσημα που να μειώνει το προσδόκιμο ζωής.

Οι ερευνητές υπέβαλλαν τους εθελοντές σε ετήσιο τσεκ απ, συμπεριλαμβανομένης της μέτρησης του βάρους τους. Στη διάρκεια 4,5 ετών παρακολούθησης, πέθαναν 1.256 συμμετέχοντες.

Το σχεδόν 75% των συμμετεχόντων είχαν διατηρήσει σταθερό το βάρος τους στη διάρκεια της μελέτης. Το 10% το αύξησαν κατά τουλάχιστον 5%. Το 12% το μείωσαν κατά 5-10% και το σχεδόν 3% το μείωσαν περισσότερο από 10%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έχασαν χωρίς δίαιτα το 5-10% του αρχικού βάρους τους, είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια της μελέτης. Όσοι έχασαν πάνω από το 10% του αρχικού βάρους τους, αντιμετώπιζαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου.

Στις γυναίκες, η απώλεια βάρους της τάξης του 5-10% του αρχικού βάρους τους, συνδέθηκε με 26% περισσότερες πιθανότητες θανάτου. Η μεγαλύτερη απώλεια βάρους αύξανε τον κίνδυνο κατά 114%.

Αντιθέτως, η αύξηση του σωματικού βάρους δεν φάνηκε να συσχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ των φύλων οφείλεται στο ότι οι άνδρες εκ φύσεως διαθέτουν περισσότερο μυϊκό ιστό, ενώ οι γυναίκες περισσότερο σωματικό λίπος.

Πιστεύουν επίσης ότι η ακούσια απώλεια βάρους αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου επειδή αποτελεί πρώιμη ένδειξη σοβαρών υποκείμενων προβλημάτων υγείας.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία έδειξαν πως οι συμμετέχοντες που έχασαν ακούσια βάρος, είχαν αυξημένες πιθανότητες να διαγνωστούν τελικά με σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο ή άλλη απειλητική για τη ζωή πάθηση.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.