ΥΓΕΙΑ

Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος στα παιδιά

Η σοβαρή λοίμωξη από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) έχει συνδεθεί με την εμφάνιση παιδικών ασθενειών που έχουν ως σύμπτωμα τον συριγμό, η σχέση ωστόσο της μόλυνσης από τον ιό στη βρεφική ηλικία και της ανάπτυξης παιδικού άσθματος παραμένει ασαφής.

Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος στα παιδιά

Νέα μελέτη ερευνητών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt διαπίστωσε ότι η λοίμωξη από RSV στο πρώτο έτος της ζωής σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο άσθματος στα παιδιά. Είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τις επιπτώσεις διαφορετικής βαρύτητας λοιμώξεων από RSV στον κίνδυνο παιδικού άσθματος.

Ο RSV είναι ένας εποχικός αναπνευστικός ιός που επηρεάζει σχεδόν όλα τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 2 ετών και στη συνέχεια καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αποτελεί την κύρια αιτία βρογχιολίτιδας, μιας λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού που εκδηλώνεται με βήχα και συριγμό σε βρέφη και μικρά παιδιά.

Τα συμπτώματα είναι ήπια στα περισσότερα παιδιά και συνήθως υποχωρούν σε περίπου μία εβδομάδα, μπορούν όμως να οδηγήσουν σε σοβαρή ασθένεια ακόμη και θάνατο, ειδικά τα πρόωρα ή πολύ μικρά βρέφη και όσα έχουν χρόνια πνευμονοπάθεια ή συγγενή καρδιοπάθεια.

Είναι η πιο κοινή αιτία νοσηλειών παγκοσμίως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων κατά το πρώτο έτος της ζωής, δήλωσε ο Christian Rosas-Salazar, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής στον Τομέα Αλλεργίας, Ανοσολογίας και Ιατρικής Πνευμόνων και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

«Εδώ και 60 χρόνια οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τη σχέση μεταξύ σοβαρού RSV και άσθματος. Αποδείξαμε όμως, ότι αυτή η σύνδεση εξηγείται εν μέρει από το κοινό κληρονομικό υπόβαθρο τόσο με τη σοβαρή λοίμωξη από RSV όσο και με το άσθμα», δήλωσε η κύρια ερευνήτρια και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Tina Hartert, καθηγήτρια Ιατρικής και Παιδιατρικής, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας για το Άσθμα και τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες.

«Στη μελέτη μας, τα υγιή τελειόμηνα παιδιά που δεν μολύνθηκαν με RSV κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, αντιμετώπιζαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παιδικού άσθματος, το οποίο επηρεάζει περίπου το 8% των παιδιών στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Rosas-Salazar. «Τα ευρήματά μας δείχνουν μια εξαρτώμενη από την ηλικία συσχέτιση μεταξύ της μόλυνσης από RSV κατά τη βρεφική ηλικία και του παιδικού άσθματος».

«Εστιάσαμε στον πρώτο χρόνο της ζωής των παιδιών γιατί πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ σημαντική περίοδος ανάπτυξης των πνευμόνων και του ανοσοποιητικού», είπε ο Rosas-Salazar. «Πιστεύουμε ότι όταν ένα παιδί μολυνθεί με RSV τον πρώτο χρόνο της ζωής του, που οι πνεύμονες και το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι ακόμη υπό ανάπτυξη, μπορούν να προκληθούν ανωμαλίες που αργότερα θα οδηγήσουν σε άσθμα», είπε.

Η μελέτη INSPIRE (ευαισθησία βρεφών σε πνευμονικές λοιμώξεις και άσθμα μετά την έκθεση στον RSV) περιελάμβανε 1.946 υγιή βρέφη που ήταν 6 μηνών ή νεότερα. Το 54% των βρεφών μολύνθηκαν με RSV τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Το 46% δεν είχαν μολυνθεί.

Τα βρέφη παρακολουθούνταν ετησίως και στη συνέχεια αξιολογούνταν για άσθμα στην ηλικία των 5 ετών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα βρέφη που δεν είχαν μολυνθεί με RSV τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος στην ηλικία των 5 ετών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.