ΥΓΕΙΑ

Απώλεια λίπους: Πότε γίνεται πιο εύκολη για τις γυναίκες - Τι ισχύει για τους άνδρες

Η αύξηση του βάρους στις γυναίκες μέσης ηλικίας θεωρείται αναπόφευκτη.

Απώλεια λίπους: Πότε γίνεται πιο εύκολη για τις γυναίκες - Τι ισχύει για τους άνδρες

Νεότερα στοιχεία ωστόσο, υποστηρίζουν ότι οι δίαιτες μπορεί να είναι πιο επιτυχημένες στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Νέα μελέτη έδειξε ότι γυναίκες άνω των 45 ετών που μείωσαν τις θερμίδες για πάνω από ένα μήνα, κατάφεραν να χάσουν περίπου το 10% του σωματικού λίπους.

Οι γυναίκες κάτω των 45 ετών που ακολούθησαν ανάλογη δίαιτα, έχασαν μόνο το 8% του σωματικού τους λίπους.

Οι άνδρες κάτω των 45 ετών που μείωσαν τις θερμίδες, έχασαν περισσότερο λίπος από τις γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας.

Η διαφορά αυτή όμως εξαλείφθηκε από την ηλικία αυτή και μετά, όταν δηλαδή οι γυναίκες πλησίαζαν στην εμμηνόπαυση.

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα για την απώλεια βάρους στις γυναίκες προέκυψαν από μια μικρή μελέτη σε 45 ανθρώπους. Πειράματα σε ποντίκια ωστόσο, έχουν δείξει ότι η απώλεια λίπους είναι ευκολότερη για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα νεότερα θηλυκά ποντίκια αποθήκευαν περισσότερο λίπος και έκαιγαν λιγότερο από τα αρσενικά όταν έκαναν δίαιτα - πιθανώς επειδή το λίπος είναι σημαντικό για τη γονιμότητα και την τεκνοποίηση.

Αυτό υποδηλώνει, τόσο για τα ποντίκια όσο και για τις γυναίκες, ότι είναι ευκολότερο να απαλλαγούν από το λίπος μετά το πέρας της αναπαραγωγικής περιόδου, όταν αυτό δεν είναι πλέον απαραίτητο.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. William Cawthorn, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είπε: «Είναι καλά τα νέα για τις γυναίκες που μπορεί να δυσκολεύτηκαν να κάνουν δίαιτα σε μικρότερες ηλικίες, καθώς φαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα της δίαιτας μπορεί να βελτιώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Οι δίαιτες μειωμένων θερμίδων έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να γερνάνε υγιώς. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα αυτών των διατροφικών προσεγγίσεων μπορεί να διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι αυτές οι διαφορές στα δύο φύλα εξαφανίζονται σε μεγάλο βαθμό όταν η δίαιτα ξεκινά σε μεγαλύτερες ηλικίες».

Οι ερευνητές εξέτασαν 42 άτομα, ηλικίας 21 έως 61 ετών, που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Οι συμμετέχοντες έτρωγαν τρία γεύματα την ημέρα, αλλά μείωσαν τις θερμίδες κατά περίπου 30% κατά μέσο όρο σε τέσσερις εβδομάδες.

Οι άνδρες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 1.600 θερμίδες την ημέρα, ενώ οι γυναίκες κατά μέσο όρο 1.300 θερμίδες την ημέρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες έχαναν περισσότερο βάρος από τις γυναίκες σε όλες τις ηλικίες.

Σε ότι αφορά όμως στην καύση λίπους, μόνο οι νεότεροι άνδρες τα πήγαιναν καλύτερα από τις γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων, οι άνδρες κάτω των 45 ετών έχασαν περισσότερο από το 16% του σωματικού τους λίπους, ενώ οι γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας έχασαν το μισό - μόνο 8%.

Όταν όμως οι άνδρες και οι γυναίκες ηλικίας άνω των 45 ετών εξετάστηκαν χωριστά, και οι δύο έχασαν το 10% του σωματικού τους λίπους κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η καύση λίπους στους άνδρες γίνεται πιο δύσκολη όσο μεγαλώνουν, γεγονός που μπορεί να εξηγεί εν μέρει την αύξηση του σπλαχνικού λίπους από τη μέση ηλικία και μετά.

Οι γυναίκες, στις οποίες τα επίπεδα των οιστρογόνων αρχίζουν να μειώνονται από την ηλικία των 45 ετών, μπορεί να χάσουν περισσότερο λίπος, όταν δεν είναι πλέον απαραίτητο για την υποστήριξη μιας πιθανής εγκυμοσύνης.

Πηγή: Mail Online