ΥΓΕΙΑ

Πόσο συχνά πρέπει να μετράμε την πίεσή μας;

Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης μπορεί να διαφέρουν σημαντικά σε έναν άνθρωπο μεταξύ των επισκέψεων στον γιατρό, σύμφωνα με νέα έρευνα που βασίστηκε σε εκατομμύρια ιατρικά ραντεβού.

Πόσο συχνά πρέπει να μετράμε την πίεσή μας;

Αυτό μπορεί να μην έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους, είναι όμως πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους που πρέπει να διαχειριστούν την πίεσή τους για λόγους υγείας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 7,7 εκατομμύρια μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς μεταξύ Ιανουαρίου 2014 και Οκτωβρίου 2018 στο σύστημα υγείας Yale New Haven.

Κατά τη διάρκεια 13 επισκέψεων, η συστολική αρτηριακή πίεση ενός ασθενούς -ο μεγάλος αριθμός- μπορούσε να διαφέρει κατά 10 μονάδες μεταξύ διαδοχικών επισκέψεων.

Τα ευρήματα τους έκαναν να αναρωτηθούν εάν κάποιοι ασθενείς πρέπει να μετράνε την αρτηριακή πίεση στο σπίτι για να είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπισή της.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι και μόνο η παραμονή στο ιατρείο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση σε κάποιους ανθρώπους.

Γιατί η πίεση μετριέται διαφορετικά στον γιατρό

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο μπορεί να μην αντικατοπτρίζει την καθημερινή σας αρτηριακή πίεση.

Πρόκειται για μια στιγμιαία εικόνα σε μια συγκεκριμένη φάση της ημέρας. Για παράδειγμα, άλλες είναι οι τιμές το πρωί και άλλες το βράδυ.

Κάποιοι από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές της αρτηριακής πίεσης είναι οι εξής:

- Τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και συστέλλονται σε θερμότερες ή ψυχρότερες συνθήκες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διαφορά στις τιμές. Η παραμονή σε μια κρύα αίθουσα αναμονής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης.

- Εάν λαμβάνετε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, οι τιμές σας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ώρα της ημέρας που πήρατε το φάρμακό σας.

- Η βιασύνη για να φτάσετε στο γραφείο του γιατρού και το άγχος που νιώθετε όταν φτάνετε, μπορεί να αυξήσει τις τιμές.

- Κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν το «σύνδρομο της λευκής μπλούζας», μια προσωρινή αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης που οφείλεται στο άγχος για την επίσκεψη στο γιατρό.

A Person Holding A Sign. Woman Showing Results Blood Pressure Electric Tonometer Screen

Ποιοι πρέπει να ελέγχουν την πίεσή τους στο σπίτι και πόσο συχνά;

Κάποιοι άνθρωποι χρειάζεται να ελέγχουν τακτικά την αρτηριακή τους πίεση στο σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού τους. Αυτοί είναι όσοι έχουν διαγνωστεί με υπέρταση, αλλά και όσοι έχουν ελαφρώς αυξημένη πίεση.

Άλλες κατηγορίες είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, όπως οικογενειακό ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης ή ιστορικό καρδιακής νόσου.

Οι ασθενείς που δεν έχουν εμπειρία στην κατ' οίκον μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, πρέπει να την ελέγχουν αρκετές φορές μέσα στην ημέρα για περίπου μία εβδομάδα. Δεν πρέπει όμως να έχουν άγχος, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις τιμές της πίεσης.

Πώς γίνεται η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι με ακρίβεια

- Αρχικά, θα χρειαστείτε ένα πιεσόμετρο για να μετρήσετε μόνοι σας την αρτηριακή σας πίεση.

- Αδειάστε την ουροδόχο κύστη σας και ξεκουραστείτε για 5 λεπτά πριν ελέγξετε την πίεσή σας.

- Καθίστε στην καρέκλα με τα πόδια σας ανοιχτά να πατάνε στο έδαφος (όχι σταυροπόδι) και το χέρι σας στο ύψος της καρδιάς σας.

- Η σωστή τοποθέτηση της περιχειρίδας γύρω από τον βραχίονα είναι σημαντική για την ακριβή μέτρηση, γι‘ αυτό ζητήστε καθοδήγηση από τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε την παρακολούθηση στο σπίτι. Τα περισσότερα πιεσόμετρα διαθέτουν οδηγίες που βοηθούν στη σωστή τοποθέτηση, οπότε είναι σημαντικό να τις διαβάσετε προηγουμένως προσεκτικά.

- Αποφύγετε τους περισπασμούς, όπως τηλεοπτικά προγράμματα ή αθλητικά γεγονότα.

- Ξεκουραστείτε για τουλάχιστον ένα έως δύο λεπτά μεταξύ των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης και λάβετε υπόψη το υψηλότερο αποτέλεσμα.

- Ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση σε σταθερές ώρες καθημερινά.

Πηγή: verywellhealth