ΥΓΕΙΑ

Κολπική μαρμαρυγή: Ο ρόλος της προωρότητας και του βάρους γέννησης

Τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα ή έχουν μεγάλο βάρος κατά τη γέννησή τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής μέχρι τη μέση ηλικία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Κολπική μαρμαρυγή: Ο ρόλος της προωρότητας και του βάρους γέννησης

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την συχνότερη αρρυθμία σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και ευθύνεται για μεγάλο ποσοστό αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Αναπτύσσεται κυρίως σε υπερτασικούς ασθενείς και πάσχοντες από προβλήματα του αναπνευστικού και του θυρεοειδούς.

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερα άτομα. Εκτιμάται ότι ο επιπολασμός της στα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 0,12% και 0,16%.

Οι λόγοι για την αύξηση των περιστατικών δεν είναι σαφείς.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα πρόωρα μωρά, αλλά και αυτά με μεγάλο βάρος κατά τη γέννησή τους, είναι πιο επιρρεπή σε καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ο Fen Yang από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και οι συνεργάτες του διερεύνησαν τη σχέση της κολπικής μαρμαρυγής με την ηλικία και το βάρος της γέννησης και συνδύασαν τα στοιχεία με μεταγενέστερες διαγνώσεις κολπικής μαρμαρυγής από μητρώα ασθενών σε εξωτερικά και ενδονοσοκομειακά ιατρεία.

Η μελέτη περιελάμβανε περίπου 8 εκατομμύρια άτομα ηλικίας μέχρι 49 ετών. Από αυτούς, οι 11.464 διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή, ποσοστό 0,14%. Η μέση ηλικία διάγνωσης ήταν τα 29,3 έτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βρέφη που γεννήθηκαν πριν τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή αργότερα στη ζωή τους.

Το μεγάλο βάρος κατά τη γέννηση φάνηκε να παίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο. Τα παιδιά που ήταν πάνω από το 90ο εκατοστημόριο, είχαν 55% αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα και με μεγάλο βάρος για την ηλικία κύησης, είχαν 71% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή.

Τα παιδιά με χαμηλό βάρος γέννησης, αντιμετώπιζαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης που δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Η σχέση πρόωρης γέννησης και αυξημένου βάρους γέννησης και κολπικής μαρμαρυγής, μπορεί να οφείλεται σε κοινούς γενετικούς παράγοντες.

Είναι επίσης πιθανό ο πρόωρος τοκετός ή/και το αυξημένο βάρος γέννησης να οδηγούν σε προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, που στη συνέχεια οδηγούν σε πρώιμη εμφάνιση της κολπικής μαρμαρυγής.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Pediatrics.