ΥΓΕΙΑ

Πόσα χρόνια αφαιρεί από τη ζωή ένα κάταγμα

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϋ προσπάθησαν να υπολογίσουν το βαθμό στον οποίο ένα κάταγμα μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο και δημιούργησαν ένα εργαλείο υπολογισμού του κινδύνου για γιατρούς και ασθενείς.

Πόσα χρόνια αφαιρεί από τη ζωή ένα κάταγμα

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1,6 εκατομμύρια ενήλικες, διαπίστωσε ότι ένα κάταγμα συνδέεται με απώλεια 1 έως 7 χρόνων ζωής, με βάση το φύλο, την ηλικία και την πλευρά του κατάγματος.

Οι καθηγητές στο Ινστιτούτο Garvan, John Eisman, Tuan Nguyen και Jacqueline Center, υπολόγισαν με βάση τη σκελετική ηλικία τις επιπτώσεις των καταγμάτων στη θνησιμότητα.

Με βάση την ηλικία των οστών, οι επιστήμονες υπολόγισαν την ευθραυστότητά τους.

Ο καθηγητής Tuan Nguyen δήλωσε ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι ιδιαίτερα υψηλός για όσους έχουν υποστεί κάταγμα ισχίου, με το 30% των ασθενών να πεθαίνουν εντός έτους.

Ο κίνδυνος πρόωρος θανάτου αυξάνεται όμως και με άλλα είδη καταγμάτων.

Η σκελετική ηλικία στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση των κινδύνων που συνδέονται με τα κατάγματα των οστών.

Ο Nguyen δήλωσε ότι η καλύτερη γνώση αυτών των κινδύνων θα βοηθήσει γιατρούς και ασθενείς να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

«Το εργαλείο Skeletal Age παρέχει μια εναλλακτική προσέγγιση για την ενημέρωση των ασθενών σχετικά με τον κίνδυνο κατάγματος. Για παράδειγμα, αντί να ενημερώσει μια 60χρονη γυναίκα ότι ο κίνδυνος θανάτου μετά από κάταγμα ισχίου είναι 5%, μπορεί να την πληροφορήσει ότι η σκελετική της ηλικία είναι 65 ετών».

Η ανάπτυξη του εργαλείου αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την πρόληψη του πρόωρου θανάτου που συνδέεται με την οστεοπόρωση.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο eLife.