ΥΓΕΙΑ

Γιατί το 50% των γυναικών μετά τα 50 παθαίνουν κάταγμα

Σχεδόν οι μισές γυναίκες άνω των 50 ετών παθαίνουν κάταγμα μετά από μία μικρή πτώση ή χτύπημα, οι περισσότερες όμως δεν κάνουν έλεγχο για οστεοπόρωση, η οποία είναι η πιθανότερη αιτία του κατάγματος.

Γιατί το 50% των γυναικών μετά τα 50 παθαίνουν κάταγμα

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης σε πέντε χώρες.

Η οστεοπόρωση είναι μία προοδευτικά εξελισσόμενη νόσος που κάνει τα οστά αδύναμα και εύθραυστα.

Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να υποστεί κάταγμα ακόμα και αν γλιστρήσει, φταρνιστεί, σκύψει για να σηκώσει βάρος.

Στην έρευνα συμμετείχαν 7.139 γυναίκες ηλικίας 60 ετών και άνω από Βρετανία, Ισπανία, Βραζιλία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα.

Το 43% από αυτές ανέφεραν ότι μετά τα 50 υπέστησαν κάταγμα οστού μετά από μικρή πτώση ή επειδή σκόνταψαν και χτύπησαν.

Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο στην Ιαπωνία (73,3%) και τη Βρετανία (60,9%). Οι περισσότερες από τις ασθενείς είχαν υποστεί κάταγμα στον καρπό (33,1%) και στη σπονδυλική στήλη (20,1%).

Παρότι οι γυναίκες αυτής της ηλικίας υποβάλλονται σε προσυμπτωματικό έλεγχο, η μέτρηση της οστικής πυκνότητας δεν αποτελεί τμήμα αυτού του ελέγχου.

Η αξιολόγηση και η θεραπεία μετά από αυτά τα κατάγματα, ήταν ανεπαρκής σε περισσότερο από ένα τρίτο των περιπτώσεων. Στο 32,7% δεν έγινε ακτινογραφία ή άλλος απεικονιστικός έλεγχος, ενώ στο 45% δεν έγινε έλεγχος για οστεοπόρωση μετά το κάταγμα. Επομένως, δεν έγινε ούτε θεραπεία για οστεοπόρωση που είναι η συχνότερη αιτία κατάγματος μετά από μικρό κτύπημα.

Προβλήματα όμως παρατηρήθηκαν και στις γυναίκες οι οποίες δεν είχαν υποστεί κάταγμα. Μία στις τρεις (ποσοστό 31,3%) είπαν ότι ουδέποτε συζητούν για την οστεοπόρωση με τον γιατρό τους.

Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο στη Βρετανία (51,1%), την Ιαπωνία και την Ισπανία (31,3%).

Αλλά και από όσες συζήτησαν το θέμα, μόνο οι έξι στις δέκα (63%) έκαναν μέτρηση οστικής μάζας. Μόλις το 13% ήταν ενημερωμένες για τους παράγοντες κινδύνου.

Πολλές από αυτές τις γυναίκες έχουν άλλα συμπτώματα ύποπτα για οστεοπόρωση, όπως απώλεια ύψους κατά 4 εκατοστά ή περισσότερα μετά την ηλικία των 40 ετών (18,2%), πόνο στη μέση άγνωστης αιτιολογίας (49,4%), κάταγμα ακόμα και μετά από έντονο φτάρνισμα.

Ένα οστεοπορωτικό κάταγμα συχνά ανοίγει τον δρόμο για ένα επόμενο κάταγμα.

Τα ευρήματα έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (IOF).