ΥΓΕΙΑ

Αποθησαυρισμός: Η σχέση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής με το Αλτσχάιμερ

Η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί την κύρια αιτία αύξησης των ανθρώπων που αναπτύσσουν άνοια παγκοσμίως.

Αποθησαυρισμός: Η σχέση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής με το Αλτσχάιμερ

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία τη σημασία της κατανόησης των πρώιμων ενδείξεων της άνοιας, προκειμένου ο πάσχων να λάβει εγκαίρως την απαραίτητη ιατρική υποστήριξη.

Σύμφωνα με την ειδικό Rebecca Page, από την ομάδα φροντίδας CHD Living, η άνοια είναι ένα θέμα που πρέπει πάντα να προσεγγίζεται με ευαισθησία.

«Το πρώτο βήμα είναι να μιλάμε με το άτομο που εμφανίζει τα συμπτώματα και να το ρωτάμε αν είναι καλά ή αν έχει παρατηρήσει κάτι λάθος ή διαφορετικό. Αυτό μπορεί αρχικά να αναστατώσει το άτομο, ταυτόχρονα όμως, μπορεί να το βοηθήσει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι μόνο του και ότι ενδιαφέρεστε για το πώς αισθάνεται».

Η ειδικός περιγράφει επίσης μια σειρά από «ασυνήθιστα» συμπτώματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν, παράλληλα με τα γνωστά συμπτώματα: «Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι συνήθως η μείωση της βραχείας μνήμης. Δεν είναι όμως το μοναδικό σύμπτωμα άνοιας. Άλλα κοινά ή εμφανή συμπτώματα μπορεί να είναι η αδυναμία εκτέλεσης καθημερινών εργασιών, η απροθυμία του ατόμου να βγει έξω ή να συναναστραφεί άλλους ανθρώπους, καθώς και το να βάζει αντικείμενα σε "περίεργα" μέρη», εξήγησε.

«Πιο ασυνήθιστα συμπτώματα μπορεί να είναι η επίμονη προσαρμογή των ρούχων, η αδυναμία αυτοσυγκράτησης, η τήρηση σχολαστικών σημειώσεων για καθημερινά πράγματα, η συσσώρευση αντικειμένων που μπορεί να φαίνονται υπερβολικά και η υπερβολική ανησυχία για τα χρήματα».

«Κάθε διαφορετικό σύμπτωμα, ωστόσο, δεν υποδεικνύει απαραίτητα έναν συγκεκριμένο τύπο άνοιας από μόνο του, αν και ομάδες συμπτωμάτων μπορεί κάποιες φορές να υποδεικνύουν ότι ένα άτομο μπορεί να πάσχει από έναν συγκεκριμένο τύπο άνοιας» προσθέτει.

Σύμφωνα με το NHS, τα συμπτώματα της άνοιας μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα με:

- απώλεια μνήμης
- ταχύτητα σκέψης
- νοητική οξύτητα και ταχύτητα
- γλώσσα, όπως η λανθασμένη χρήση λέξεων ή η δυσκολία στην ομιλία
- κατανόηση
- κρίση
- διάθεση
- κίνηση
- δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες

Τονίζοντας τη σημασία της διάγνωσης, αναφέρει: «Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια αυτή τη στιγμή, η έγκαιρη διάγνωση συνεπάγεται επιβράδυνση σε ορισμένες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα το άτομο να διατηρεί τη νοητική του λειτουργία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η διάγνωση βοηθά τα άτομα με άνοια να λάβουν τη σωστή θεραπεία και υποστήριξη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει και τους κοντινούς τους ανθρώπους να προετοιμαστούν για το μέλλον. Με θεραπεία και υποστήριξη, πολλοί άνθρωποι είναι σε θέση να ζήσουν ενεργή, ολοκληρωμένη ζωή με άνοια» καταλήγει.

Πηγή: Mirror