ΥΓΕΙΑ

Θεραπεία με οιστρογόνα στην εμμηνόπαυση: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να αναπτύξουν υπέρταση

Οι γυναίκες άνω των 45 ετών που λαμβάνουν χάπια οιστρογόνων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως είναι οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν υπέρταση, συγκριτικά με όσες ακολουθούν ορμονοθεραπεία μέσω επιθεμάτων ή κολπικών υποθέτων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Θεραπεία με οιστρογόνα στην εμμηνόπαυση: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να αναπτύξουν υπέρταση

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ σε γυναίκες που λαμβάνουν μόνο οιστρογόνα και όχι συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης, που αποτελεί την πιο κοινή μορφή ορμονοθεραπείας.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα που αφορούσαν την αρτηριακή πίεση 112.240 γυναικών (ηλικίας 45 ετών και άνω) που ακολούθησαν ορμονοθεραπεία με οιστρογόνα τουλάχιστον για έξι μήνες στην Αλμπέρτα του Καναδά μεταξύ 2008 και 2019.

Διαπίστωσαν ότι η μη λήψη από του στόματος οιστραδιόλης (μιας κατηγορίας οιστρογόνων) στη χαμηλότερη δόση και για το μικρότερο χρονικό διάστημα, συσχετίστηκε με τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η λήψη οιστρογόνων από το στόμα συσχετίστηκε επίσης με:

  • 14% μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης συγκριτικά με τη διαδερμική κρέμα
  • 19% μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης σε σύγκριση με κολπικές κρέμες ή υπόθετα οιστρογόνων

Η λήψη οιστρογόνων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή η λήψη υψηλότερης δόσης συσχετίστηκε επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η σύνδεση οφείλεται στις επιπτώσεις της θεραπείας στα αιμοφόρα αγγεία.

Η υπέρταση που δεν αντιμετωπίζεται, αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και άλλων παθήσεων.

«Όταν αξιολογούμε τους λόγους υπέρτασης στη μέση ηλικία μεταξύ των γυναικών που δεν λαμβάνουν ορμονοθεραπεία, τα δύο τρίτα της αύξησης της υπέρτασης μπορούν να αποδοθούν στη γήρανση και το ένα τρίτο φαίνεται να σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές, δηλαδή χαμηλότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη και υψηλότερη επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη», λένε οι ειδικοί.

Οι περισσότερες γυναίκες λαμβάνουν ορμονοθεραπεία μέσω επιθεμάτων, όχι χαπιών.

Η μελέτη είναι σημαντική και μας υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε ορμονοθεραπεία θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από τους γιατρούς τους για την αρτηριακή τους πίεση. Αποτελεί επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για την παρακολούθηση άλλων παραγόντων κινδύνου υπέρτασης, όπως είναι η υψηλή χοληστερόλη, η γλυκόζη, το βάρος και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, προσθέτουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension.