ΥΓΕΙΑ

Μυρωδιές σώματος: Για ποια προβλήματα υγείας προειδοποιούν

Η μυρωδιά του σώματος μπορεί να αποτελεί σημάδι ακόμη και απειλητικής για τη ζωή πάθησης - Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό

Μυρωδιές σώματος: Για ποια προβλήματα υγείας προειδοποιούν

Οι ασυνήθιστες αλλαγές στην οσμή του σώματός μας μπορεί να μας εκπλήξουν, θα μπορούσαν όμως να είναι και σημάδι υποκείμενων προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Κάθε άνθρωπος έχει μοναδική μυρωδιά σώματος, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τα δακτυλικά του αποτυπώματα.

Οι ξαφνικές και επίμονες αλλαγές στην οσμή του σώματός σας ωστόσο, μπορεί να αποτελούν σημάδια κάποιας πάθησης γι' αυτό δεν πρέπει να τις αγνοείτε.

«Το οφείλετε στον εαυτό σας και στους ανθρώπους γύρω σας, να εντοπίσετε την αιτία όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία» λέει η φαρμακοποιός Giulia Guerrini.

Ενώ πολλές από τις αιτίες που προκαλούν αλλαγές στις μυρωδιές του σώματος είναι αβλαβείς, πρέπει να γνωρίζετε ποιες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Δείτε κάποιες αιτίες της δυσοσμίας του σώματος:

Περιττά κιλά

Είναι πιο πιθανό να έχετε άσχημη μυρωδιά σώματος εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, λέει η γενική γιατρός Δρ. Sophie Newton.

Αυτό συμβαίνει επειδή το υπερβολικό λίπος δημιουργεί πτυχές στο δέρμα σας, το οποίο μπορεί να αποτελέσει έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων.

Δεν συμβάλλει μόνο στην επιδείνωση της οσμής του σώματος, αλλά σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης, τα παχύσαρκα άτομα έχουν μειωμένη ικανότητα ανίχνευσης και αναγνώρισης της μυρωδιάς σε σύγκριση με εκείνους που είναι πιο αδύνατοι.

Διαβήτης

Ο αριθμός των διαβητικών αυξάνεται παγκοσμίως. Το 90% από αυτούς, πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, ο οποίος οφείλεται συνήθως σε καθιστική ζωή και κακή διατροφή.

Η αλλαγή στην οσμή του σώματος σε κάποιον πάσχοντα, θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι διαβητικής κετοξέωσης, μιας οξείας, σοβαρής και απειλητικής για τη ζωή επιπλοκής του σακχαρώδους διαβήτη, η οποία οφείλεται στην έλλειψη της ινσουλίνης.

Χαρακτηριστικό σημείο της διαβητικής κετοξέωσης είναι οι γρήγορες και βαθιές αναπνοές, οι οποίες αφήνουν μία απόπνοια σάπιου μήλου που οφείλεται στην παρουσία της πτητικής ακετόνης στον εκπνεόμενο αέρα.

Τα κύρια συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, συχνοουρία, ειδικά τη νύχτα, αίσθημα κόπωσης και θολή όραση.

Ο κνησμός γύρω από το πέος ή τον κόλπο, καθώς και οι συχνές μυκητιάσεις, περιλαμβάνονται επίσης στα συμπτώματα.

Νεφρική ανεπάρκεια

Η νεφρική ανεπάρκεια είναι η αδυναμία των νεφρών να επιτελέσουν σημαντικές λειτουργίες, όπως το φιλτράρισμα του αίματος και η απέκκριση των βλαβερών στοιχείων και ουσιών. Μπορεί να είναι οξεία και χρόνια.

Οι πάσχοντες μπορεί να αναπτύξουν μια μυρωδιά που μοιάζει με αμμωνία λόγω της συσσώρευσης τοξινών στο αίμα τους.

Ηπατική νόσος

Η αναπνοή των ατόμων με σοβαρή ηπατική νόσο μπορεί να μυρίζει σαν μούχλα, σκόρδο ή χαλασμένα αυγά, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Όταν το ήπαρ σταματά να λειτουργεί σωστά, συσσωρεύονται στα ούρα, τον ιδρώτα και την αναπνοή, τοξίνες και άλλες επιβλαβείς ουσίες, οι οποίες στη συνέχεια απεκκρίνονται μέσω των ιδρωτοποιών αδένων, προκαλώντας μια έντονη μυρωδιά που μοιάζει με χλωρίνη.

Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει κίρρωση ή ουλές στο ήπαρ και να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια ή καρκίνο του ήπατος.

Πηγή: Mirror

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ