ΥΓΕΙΑ

Δυσκολίες στον ύπνο: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να κοιμηθούν, έχουν αϋπνίες ή ξυπνούν πολύ νωρίς, κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν εγκεφαλικό, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Δυσκολίες στον ύπνο: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Στη μελέτη συμμετείχαν 31.126 άτομα μέσης ηλικίας 61 ετών, που δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου κατά την έναρξή της.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε τέσσερις ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συχνά δυσκολεύονταν να κοιμηθούν, πόσο συχνά ξυπνούσαν πολύ νωρίς και δεν μπορούσαν να ξανακοιμηθούν και πόσο συχνά ένιωθαν ξεκούραστοι το πρωί.

Οι βαθμολογίες που δόθηκαν στις απαντήσεις κυμαίνονταν από μηδέν έως οκτώ, με τους υψηλότερους βαθμούς να αντιστοιχούν σε πιο σοβαρά συμπτώματα.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για εννέα χρόνια, περίοδος κατά την οποία σημειώθηκαν 2.101 εγκεφαλικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ένα έως τέσσερα συμπτώματα είχαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 16% σε σχέση με τα άτομα χωρίς συμπτώματα. Τα άτομα με πέντε έως οκτώ συμπτώματα αϋπνίας είχαν 51% αυξημένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ήταν πολύ υψηλότερος σε άτομα κάτω των 50 ετών, με όσους είχαν πέντε έως οκτώ συμπτώματα να έχουν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με τα άτομα χωρίς συμπτώματα.

Η συσχέτιση αυξήθηκε, επίσης, περαιτέρω για άτομα με διαβήτη, υπέρταση, καρδιακές παθήσεις και κατάθλιψη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας Neurology.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ