ΥΓΕΙΑ

Covid-19: Πότε «επιστρέφουν» γεύση και όσφρηση

Πολλοί ασθενείς που νόσησαν με Covid-19 παρουσίασαν ανοσμία ή αγευσία.

Covid-19: Πότε «επιστρέφουν» γεύση και όσφρηση

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι περίπου το 1/4 των ασθενών δεν έχουν ανακτήσει ακόμη πλήρως αυτές τις δύο αισθήσεις.

«Ο στόχος μας ήταν να εξετάσουμε ποιο ήταν το ποσοστό των ασθενών με διαταραχές της γεύσης ή της όσφρησης μετά από μία λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2. Από τις αναλύσεις που κάναμε, προσδιορίσαμε το ποσοστό των ασθενών που έχασαν τις παραπάνω αισθήσεις κατά τη διάρκεια της λοίμωξης και πόσοι έχουν ακόμα διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης αρκετούς μήνες αργότερα», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Για τις αναλύσεις, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη βάση National Health Interview Survey (NHIS) στην οποία συμμετέχουν 29.696 ενήλικες εθελοντές. Ο κάθε ασθενής συμπλήρωνε τακτικά ερωτηματολόγια σχετικά με την κατάσταση της γεύσης και της όσφρησης.

Διαπιστώθηκε ότι περίπου το 60% των ασθενών με Covid-19 παρουσίασαν ανοσμία, ενώ το 58% παρουσίασαν αγευσία κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης. Ένα σημαντικό ποσοστό των παραπάνω ασθενών, μάλιστα, δεν κατάφερε να ανακτήσει πλήρως τις δύο παραπάνω αισθήσεις μετά την ανάρρωση από τη λοίμωξη.

Συγκεκριμένα, το 72% των ασθενών παρουσίασε πλήρη ανάρρωση από την ανοσμία, το 24% μερική ανάρρωση, ενώ στο 3% η όσφρηση δεν επανήλθε ποτέ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τη γεύση ήταν 76%, 20% και 2%.

Όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς, ορισμένοι ασθενείς επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την απώλεια των παραπάνω αισθήσεων. Για παράδειγμα, ένας ασθενής με ανοσμία έχασε περίπου 25 κιλά εξαιτίας του συγκεκριμένου συμπτώματος.

«Ο ασθενής σταμάτησε να τρώει και παρουσίασε συμπτώματα κατάθλιψης εξαιτίας της ανοσμίας. Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι όλοι οι ασθενείς που παρουσιάζουν ανοσμία ανακτούν την όσφρησή τους μετά την αποδρομή της λοίμωξης. Ωστόσο, η έρευνά μας δείχνει ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Η ομάδα παρατήρησε επίσης ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της COVID-19 και τον κίνδυνο ανοσμίας ή αγευσίας. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που παρουσίασαν σοβαρότερα συμπτώματα είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν ανοσμία ή αγευσία, ενώ και η πιθανότητα ανάρρωσης από τα δύο τελευταία συμπτώματα ήταν χαμηλότερη.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι εξέτασε δεδομένα από το 2021, επομένως οι παρατηρήσεις της πιθανώς δεν αφορούν ασθενείς που νόσησαν από νεότερα στελέχη της πανδημίας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Laryngoscope.