ΥΓΕΙΑ

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12: Τα συμπτώματα και ποιοι πρέπει να κάνουν εξέταση αίματος

Οι ηλικιωμένοι που αισθάνονται κούραση ή αστάθεια, πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση βιταμίνης Β12, σύμφωνα με νέες κατευθυντήριες οδηγίες.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12: Τα συμπτώματα και ποιοι πρέπει να κάνουν εξέταση αίματος

Περίπου ένας στους 10 ανθρώπους άνω των 75 ετών πάσχει από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, κόπωση, θολή όραση, αστάθεια και παραλήρημα.

Η βιταμίνη βρίσκεται στα ψάρια, το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η απορρόφησή της ενδέχεται να επηρεάζεται ωστόσο από ορισμένα φάρμακα και αυτοάνοσες διαταραχές.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του Εθνικού Ινστιτούτου Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE), πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη διάγνωση έλλειψης Β12.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο σημάδι ή σύμπτωμα και έχετε έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου, πρέπει να κάνετε εξέταση αίματος.

Παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την πάθηση είναι η ηλικία, ειδικά όσοι είναι 65 ετών και πάνω, μια χειρουργική επέμβαση στο πεπτικό σύστημα και παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 1.

Αν και για τους περισσότερους ανθρώπους μια απλή εξέταση αίματος είναι αρκετή για τη διάγνωση της έλλειψης, άλλοι μπορεί να χρειαστούν περισσότερες εξετάσεις.

Εάν κάποιος διαπιστωθεί ότι έχει ανεπάρκεια, οι ειδικοί συνιστούν δισκία Β12 ή ενέσεις, ανάλογα με την αιτία που προκαλεί την ανεπάρκεια.

Η βιταμίνη Β12 βοηθά στη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος και στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης. Το σώμα μας χρησιμοποιεί τη βιταμίνη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, επιτρέποντας στο σώμα να παρέχει οξυγόνο στους ιστούς μας.

Η ανεπάρκεια είναι πιο συχνή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, επειδή η διαδικασία γήρανσης προκαλεί φυσιολογικές αλλαγές που σημαίνει ότι η βιταμίνη δεν απορροφάται σωστά από το σώμα.

Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα υγείας, όπως απώλεια μνήμης και άνοια, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Πηγή: Mail Online