ΥΓΕΙΑ

Βακτήρια εντέρου: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο εμφράγματος

Τα βακτήρια του εντέρου μας μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο λιπωδών εναποθέσεων στις καρδιακές αρτηρίες και τον μελλοντικό κίνδυνο εμφραγμάτων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Βακτήρια εντέρου: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο εμφράγματος

Νέα μελέτη εντόπισε σχέση μεταξύ των επιπέδων ορισμένων μικροβίων στο έντερο και των στεφανιαίων αθηρωματικών πλακών.

Η μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Ουψάλα και του Λουντ στη Σουηδία, ανέλυσε βακτήρια του εντέρου και καρδιολογικές απεικονίσεις σχεδόν 9.000 Σουηδών ηλικίας 50 έως 65 ετών χωρίς διαγνωσμένη καρδιακή νόσο.

«Βρήκαμε ότι τα στοματικά βακτήρια, ειδικά αυτά του γένους Streptococcus, σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες δημιουργίας αθηρωματικών πλακών στις μικρές αρτηρίες της καρδιάς όταν υπάρχουν στη χλωρίδα του εντέρου», δήλωσε η ερευνήτρια Tove Fall, καθηγήτρια μοριακής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

«Τα είδη του γένους Streptococcus αποτελούν κοινή αιτία πνευμονίας και λοιμώξεων του φάρυγγα, του δέρματος και των βαλβίδων της καρδιάς. Πρέπει τώρα να καταλάβουμε εάν αυτά τα βακτήρια συμβάλλουν και στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης».

Οι συγγραφείς είπαν ότι η προηγμένη τεχνολογία που επιτρέπει τον προσδιορισμό της αλληλουχίας και τη σύγκριση του DNA σε βιολογικά δείγματα βοήθησε την ανάλυση. Ταυτόχρονα, οι βελτιωμένες τεχνικές απεικόνισης επιτρέπουν στους ερευνητές να εντοπίζουν και να αξιολογούν πρώιμες αλλαγές στα μικρά αγγεία της καρδιάς.

«Ο μεγάλος αριθμός δειγμάτων με δεδομένα υψηλής ποιότητας από καρδιακή απεικόνιση και εντερική χλωρίδα, μας επέτρεψε να εντοπίσουμε νέες συσχετίσεις», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Sergi Sayols-Baixeras, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. «Από τα πιο σημαντικά ευρήματά μας, είναι ότι ο Streptococcus anginosus και ο S. oralis subsp. oralis ήταν τα δύο ισχυρότερα είδη».

Αυτά τα βακτήρια συσχετίστηκαν με δείκτες φλεγμονής στο αίμα. Ορισμένα είδη που συνδέονται με εναποθέσεις λίπους στις αρτηρίες, συνδέθηκαν επίσης με τα επίπεδα του ίδιου είδους στο στόμα.

«Μόλις αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε πώς ο ανθρώπινος ξενιστής και η βακτηριακή κοινότητα στα διαφορετικά διαμερίσματα του σώματος, αλληλοεπηρεάζονται», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Marju Orho-Melander, καθηγήτρια γενετικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Lund.

«Η μελέτη μας δείχνει χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία σε φορείς στρεπτόκοκκων στο έντερό τους. Τώρα πρέπει να διερευνήσουμε εάν αυτά τα βακτήρια παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης» πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Circulation.