ΥΓΕΙΑ

Δίαιτα MIND ή μείωση θερμίδων; Τι ωφελεί περισσότερο τον εγκέφαλο

Η δίαιτα MIND έχει πολλές ομοιότητες με τη Μεσογειακή διατροφή και αποτελεί ένα ευέλικτο και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Δίαιτα MIND ή μείωση θερμίδων; Τι ωφελεί περισσότερο τον εγκέφαλο

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η δίαιτα MIND σε συνδυασμό με θερμιδικό περιορισμό δεν μεταβάλλει τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου ως προς τη γνωστική εξασθένηση, συγκριτικά με μια δίαιτα ελέγχου με ήπιο θερμιδικό περιορισμό.

Η Lisa L. Barnes από το Rush Alzheimer's Disease Center στο Σικάγο, και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που περιελάμβανε ηλικιωμένους χωρίς γνωστική εξασθένηση με οικογενειακό ιστορικό άνοιας, δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 25 kg/m2 οι οποίοι ακολούθησαν μια δίαιτα που δεν ήταν η βέλτιστη, για να εξετάσουν την επίδραση της δίαιτας MIND με ήπιο θερμιδικό περιορισμό στον εγκέφαλο και να τη συγκρίνουν με μια δίαιτα ελέγχου με ήπιο θερμιδικό περιορισμό (301 και 303 συμμετέχοντες, αντίστοιχα).

Η δίαιτα MIND επικεντρώνεται στην πρόσληψη τροφών φυτικής προέλευσης και στον περιορισμό της πρόσληψης ζωικών προϊόντων και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Δίνεται μεγάλη έμφαση στην κατανάλωση μούρων και πράσινων φυλλωδών λαχανικών.

Για την επίτευξη της απώλειας βάρους, όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν συμβουλές για την τήρηση των διατροφικών οδηγιών που τους δόθηκαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από την έναρξη της μελέτης μέχρι το 3ο έτος, και οι δύο ομάδες εμφάνισαν βελτιώσεις στις παγκόσμιες γνωστικές βαθμολογίες, με αυξήσεις κατά 0,205 και 0,170 μονάδων για την ομάδα MIND και ελέγχου, αντίστοιχα.

Οι δύο ομάδες εμφάνισαν παρόμοιες αλλαγές στις υπερεντάσεις της λευκής ουσίας, στους όγκους του ιππόκαμπου και στον συνολικό όγκο της φαιάς και λευκής ουσίας στην μαγνητική τομογραφία.

«Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη δίαιτα MIND είδαν μικρές βελτιώσεις σε μια παγκόσμια μέτρηση της γνώσης που ήταν παρόμοιες με εκείνους που ακολούθησαν μια δίαιτα ελέγχου με ήπιο θερμιδικό περιορισμό», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.