ΥΓΕΙΑ

Σκαλίζετε τη μύτη σας; Πόσο κινδυνεύετε να μολυνθείτε με Covid

Αποτελεί μια ούτως ή άλλως αηδιαστική συνήθεια, αλλά οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά και με την υγεία σας.

Σκαλίζετε τη μύτη σας; Πόσο κινδυνεύετε να μολυνθείτε με Covid

Μελέτη σε εργαζόμενους στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης στις Κάτω Χώρες, διαπίστωσε ότι όσοι σκάλιζαν τη μύτη τους, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να μολυνθούν με κορονοϊό από εκείνους που απέφευγαν την αποκρουστική συνήθεια.

Από όλους τους συμμετέχοντες, εκείνοι που σκάλιζαν τη μύτη τους σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση, είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν.

Ένας στους πέντε ανθρώπους που σκάλιζαν τη μύτη τους, βρέθηκε θετικός στον ιό κατά τη διάρκεια της επτάμηνης μελέτης. Ο αριθμός για όσους δεν είχαν αυτή τη συνήθεια, ήταν λιγότερος από ένας στους 20.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το σκάλισμα της μύτης θέτει κάποιον σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης επειδή «διευκολύνει» τη μεταφορά του ιού από τα χέρια στο ρινικό κανάλι.

Ο Covid εξαπλώνεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που διασπείρει κάποιος όταν βήχει ή φταρνίζεται.

Αυτά εισπνέονται από τους άλλους ανθρώπους και προκαλείται μόλυνση στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της μύτης.

Αν κάποιος έχει ήδη τον ιό στα δάχτυλά του και στη συνέχεια τα βάλει στη μύτη του, μπορεί επίσης να διαδώσει τον ιό.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο Covid μπορεί να επιβιώσει για 28 ημέρες σε επιφάνειες σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

Για τη νέα μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 404 εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από δύο πανεπιστημιακά ιατρικά κέντρα στις Κάτω Χώρες.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν γιατροί, βοηθητικό προσωπικό και νοσηλευτές.

Παρακολουθήθηκαν από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2020 με τον καθένα να αναφέρει εάν έχει βρεθεί θετικός στον Covid κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μολύνσεις από Covid το 2020, αλλά δεν ρωτήθηκαν αν σκάλιζαν τη μύτη τους μέχρι το 2021.

Εκείνη την περίοδο υπήρχαν μέτρα ελέγχου του Covid σε θαλάμους, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής απόστασης του 1,5 μέτρου, των μέτρων ατομικής προστασίας και του διαχωρισμού των ασθενών με Covid και χωρίς Covid.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, 34 από τους 185 συμμετέχοντες που σκάλιζαν τη μύτη τους βρέθηκαν θετικοί στον Covid (18%).

Από αυτούς, οι 12 ανέφεραν ότι σκάλιζαν τη μύτη τους κάθε εβδομάδα (35%), 11 οτι ακολουθούσαν αυτή τη συνήθεια καθημερινά (32%) και εννέα (27%) ότι το έκαναν κάθε μήνα.

Από τους 34 που δεν σκάλιζαν τη μύτη τους, θετικοί βρέθηκαν δύο (5%).

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης και άλλους παράγοντες, όπως το δάγκωμα των νυχιών, η χρήση γυαλιών ή το μούσι.

Δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο ότι οι εργαζόμενοι με αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν πιο πιθανό να μολυνθούν από Covid.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι το σκάλισμα της μύτης από εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με Covid. Με έκπληξη διαπιστώσαμε την έκταση στην οποία η επιστημονική κοινότητα (συμπεριλαμβανομένης της δικής μας ομάδας μελέτης) έχει ερευνήσει όλες τις οδούς μετάδοσης του SARS-CoV-2, αλλά και ότι η αξιολόγηση του ρόλου των απλών συμπεριφορών έχει υποτιμηθεί τόσο πολύ».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One.