ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να «σκαλίζετε» τη μύτη σας – Από τι κινδυνεύετε

Όλοι θυμόμαστε τους γονείς μας να μας συμβουλεύουν ως παιδιά ότι δεν πρέπει να βάζουμε το δάχτυλο στη μύτη.

Γιατί δεν πρέπει να «σκαλίζετε» τη μύτη σας – Από τι κινδυνεύετε

Εκτός από ένδειξη αγένειας πάντως, το σκάλισμα της μύτης εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Σύμφωνα με τον δρα Έρικ Βόιτ, αναπληρωτή καθηγητή και επικεφαλής του Τμήματος Ωτολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, όταν ένας άνθρωπος σκαλίζει τη μύτη του μπορεί να τη μολύνει με διάφορα μικρόβια.

Τα μικρόβια αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε μολύνσεις του δέρματος όπως η θυλακίτιδα που παρατηρείται όταν το μικρόβιο μολύνει τους θυλάκους των τριχών της μύτης ή η λοιμώδης ρινίτιδα κατά την οποία είναι μολυσμένες οι φυσιολογικές εκκρίσεις της.

bigstock Weird young man wearing eyegla 117511829

Ένα μικρόβιο που κατ’ εξοχήν μολύνει τη μύτη με το σκάλισμα είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει αποικίες στο πρόσθιο τμήμα της, λέει ο δρ Βόιτ.

Επιπλέον, το σκάλισμα μπορεί να προκαλέσει εκδορές και διαφυγή αίματος που ευνοεί την ανάπτυξη των βακτηρίων και μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία κρούστας και ερεθισμού του βλεννογόνου της μύτης.

Το σκάλισμα της μύτης είναι πολύ συνηθισμένο στα παιδιά, στα οποία μία άλλη συνηθισμένη παρενέργεια είναι η αιμορραγία, κατά τον δρα Βόιτ.

H ρινορραγία, όπως λέγεται επιστημονικά, οφείλεται στο ότι το πρόσθιο τμήμα της μύτης αιματώνεται από πέντε αρτηρίες που δημιουργούν το επονομαζόμενο πλέγμα του Kiesselbach.

Όταν υποστεί τραύμα από το σκάλισμα μία από αυτές τις αρτηρίες, το επακόλουθο είναι αιμορραγία, ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί δεν πρέπει να σπάσεις το σπυράκι στο πρόσωπο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ