ΥΓΕΙΑ

Απώλεια ακοής και άλλα παράδοξα σημάδια υψηλής χοληστερίνης

Ποιο είναι το λιγότερο γνωστό σύμπτωμα του «σιωπηλού δολοφόνου» που επηρεάζει 1 στους 4 ανθρώπους και εμφανίζεται στα αυτιά.

Απώλεια ακοής και άλλα παράδοξα σημάδια υψηλής χοληστερίνης

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία στο αίμα, τα αυξημένα επίπεδα της οποίας προκαλούνται κυρίως από την κατανάλωση λιπαρών τροφών, την έλλειψη σωματικής άσκησης, το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Η πάθηση μπορεί επίσης να έχει οικογενειακό υπόβαθρο (οικογενής υπερχοληστερολαιμία).

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η απώλεια ακοής μπορεί να είναι ένα «λιγότερο γνωστό» σημάδι της υψηλής χοληστερόλης ή υπερχοληστερολαιμίας, μιας κοινής πάθησης που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους.

Η υψηλή χοληστερόλη συχνά αποκαλείται σιωπηλός δολοφόνος επειδή τις περισσότερες φορές δεν προκαλεί συμπτώματα και μαθαίνουμε ότι πάσχουμε από αυτή μόνο μέσω μιας εξέτασης αίματος.

Οι ασθενείς μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης με υγιεινή διατροφή και άσκηση, ενώ κάποιοι χρειάζεται να πάρουν και φάρμακα. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, μπορούν να μπλοκάρουν τα αιμοφόρα αγγεία, θέτοντάς σας σε κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Ο ειδικός σε θέματα ακοής Peter Byrom, σημειώνει ότι η απώλεια ακοής μπορεί να είναι ένα «λιγότερο γνωστό» σημάδι υψηλής χοληστερόλης: «Μπορεί να μην είναι το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι που εμφανίζεται, είναι όμως σίγουρα κάτι που δεν πρέπει να αγνοηθεί».

Όπως εξηγεί, η απώλεια ακοής που προκαλείται από την υψηλή χοληστερόλη τείνει να είναι σταδιακή και συχνά επηρεάζει εξίσου και τα δύο αυτιά.

Συχνά ξεκινά ως δυσκολία στην ακρόαση ήχων με υψηλή ένταση ή στην κατανόηση της συνομιλίας σε θορυβώδη περιβάλλοντα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, προσθέτει ο Byrom.

Η χοληστερόλη στενεύει τις αρτηρίες, γεγονός που περιορίζει τη ροή του αίματος. Δεδομένου ότι τα αυτιά μας βασίζονται σε μια υγιή παροχή αίματος για να λειτουργήσουν σωστά, μπορεί να προκύψουν προβλήματα ακοής.

Και προσθέτει: «Όταν η ροή του αίματος στις ευαίσθητες δομές του εσωτερικού αυτιού είναι προβληματική, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής».

Ο ειδικός στην απώλεια ακοής τονίζει ότι αν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα αυτιά σας, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης σας. Εάν ο ένοχος είναι πράγματι η υψηλή χοληστερόλη, πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και πιθανώς να λάβετε φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης σας.

Ένα άλλο παράδοξο σημάδι υψηλής χοληστερόλης μπορεί να εμφανιστεί στα δάχτυλα των ποδιών. Τα εύθραυστα ή βραδέως αναπτυσσόμενα νύχια των ποδιών είναι σημάδι υψηλής χοληστερόλης.

Τρία άλλα, επίσης λιγότερο γνωστά σημάδια, είναι το πρήξιμο των αρθρώσεων, των γονάτων και των αστραγάλων, τα ξανθελάσματα (μικρά κίτρινα κομμάτια χοληστερόλης κοντά στην εσωτερική γωνία του ματιού) και ο γκρι δακτύλιος στον κερατοειδή του ματιού σας (Corneal arcus).

Σύμφωνα με το Βρετανικό ίδρυμα Καρδιάς, σχεδόν οι μισοί ενήλικες Βρετανοί ζουν με επίπεδα χοληστερόλης πάνω από τις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές (πάνω από 5 mmol/L).

Σύμφωνα με τους καρδιολόγους, οι τροφές με πολλές φυτικές ίνες, πρέπει να αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής σας αν έχετε υψηλή χοληστερόλη. Τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως είναι η βρόμη, δεσμεύουν τη χοληστερόλη στο πεπτικό σύστημα πριν προλάβει να κυκλοφορήσει στο αίμα.

Πηγή: mirror.co.uk