ΥΓΕΙΑ

Οι μυρωδιές που ενισχύουν τη μνήμη ενώ κοιμάστε

Η μυρωδιά λεβάντας, ευκάλυπτου ή δεντρολίβανου ενώ κοιμάστε, θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη μνήμη σας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Οι μυρωδιές που ενισχύουν τη μνήμη ενώ κοιμάστε

Εθελοντές ηλικίας 60 έως 85 ετών που εκτέθηκαν σε αυτά τα αρώματα κατά τη διάρκεια της νύχτας επί έξι μήνες, είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι βελτίωσαν τη μνήμη τους κατά 226% σε σύγκριση με εθελοντές που δεν εκτέθηκαν σε αυτές τις μυρωδιές.

Η μικρή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 43 άτομα, υποδηλώνει ότι η εισπνοή ευχάριστων αρωμάτων θα μπορούσε να διεγείρει τον εγκέφαλο με τρόπο που προστατεύει από την απώλεια μνήμης.

Η σχέση μνήμης και όσφρησης, γνωστή ως «οσφρητική» αίσθηση, εξηγεί εν μέρει γιατί οι άνθρωποι στα πρώιμα στάδια της άνοιας αρχίζουν να χάνουν την ικανότητά τους να ανιχνεύουν τις οσμές.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και συν-συγγραφέας της μελέτης Michael Yassa, είπε: «Η οσφρητική αίσθηση έχει το ειδικό προνόμιο να συνδέεται άμεσα με τα κυκλώματα μνήμης στον εγκέφαλο. Όλες οι άλλες αισθήσεις δρομολογούνται πρώτα μέσω του θαλάμου του εγκεφάλου. Όλοι έχουμε βιώσει τη δύναμη των αρωμάτων στην ανάκληση αναμνήσεων, ακόμη και από πολύ παλιά. Σε αντίθεση ωστόσο με τις αλλαγές στην όραση και την ακοή, τις οποίες αντιμετωπίζουμε με γυαλιά και ακουστικά βαρηκοΐας, δεν γίνεται καμία παρέμβαση για την απώλεια όσφρησης».

Στους συμμετέχοντες στη μελέτη δόθηκε μια συσκευή αρωματοθεραπείας για την κρεβατοκάμαρά τους. Οι 20 από τους 43 χρησιμοποίησαν αιθέρια έλαια, τα οποία μύριζαν λεβάντα, τριαντάφυλλο, πορτοκάλι, ευκάλυπτο, λεμόνι, μέντα και δεντρολίβανο.

Άνοιξαν τη συσκευή όταν πήγαν για ύπνο και απελευθερώθηκε άρωμα στον αέρα επί δύο ώρες ενώ κοιμόντουσαν.

Τα άλλα 23 άτομα, που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου, έθεσαν επίσης σε λειτουργία τη συσκευή όταν πήγαν για ύπνο, αλλά απελευθέρωνε μόνο αποσταγμένο νερό με ελάχιστη δόση μη ανιχνεύσιμου αρώματος.

Στους συμμετέχοντες, που δεν είχαν γνωστική εξασθένηση ή άνοια, δόθηκε μια σειρά από τεστ, συμπεριλαμβανομένου του Rey Auditory Verbal Learning Test, κατά το οποίο οι άνθρωποι πρέπει να ανακαλέσουν λέξεις από μια λίστα για να μετρηθεί η λεκτική ικανότητα και η μνήμη τους. Τα άτομα που εισέπνευσαν τα αρώματα κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν κατά 226% καλύτερη απόδοση σε αυτή τη δοκιμασία σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Οι μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν ότι όσοι είχαν αποκοιμηθεί με τις επτά μυρωδιές για διάστημα έξι μηνών, είχαν επίσης καλύτερη λειτουργία στην αγκιστροειδή δεσμίδα (uncinate fasciculus), μια εγκεφαλική οδό που επιδεινώνεται με τη γήρανση και έχει συνδεθεί με τη μνήμη.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι το εύρημα μετατρέπει τη γνωστή σχέση μεταξύ όσφρησης και μνήμης σε μια εύκολη τεχνική για την ενίσχυση της μνήμης και πιθανή προστασία από την άνοια.

Το νέο εύρημα αποτελεί συνέχεια προηγούμενης μελέτης, η οποία έδειξε ότι η έκθεση ατόμων με ήπια άνοια σε έως και 40 διαφορετικές μυρωδιές δύο φορές την ημέρα, ενίσχυσε τη μνήμη και τις γλωσσικές τους ικανότητες και μείωσε την κατάθλιψη.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Neuroscience.