ΥΓΕΙΑ

Ο αριθμός βημάτων που μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου & καρδιαγγειακών

Ο αριθμός των βημάτων που πρέπει να κάνει κάποιος καθημερινά για να αρχίσει να βλέπει οφέλη στην υγεία του, είναι μικρότερος από αυτόν που πιστεύαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα ανάλυση, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο αριθμός βημάτων που μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου & καρδιαγγειακών

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα τουλάχιστον 3.967 βήματα την ημέρα άρχισαν να μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και τα 2.337 βήματα την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η νέα ανάλυση 17 μελετών στην οποία συμμετείχαν 226.889 άνθρωποι από όλο τον κόσμο, έδειξε ότι όσο περισσότερο περπατά κάποιος, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη του για την υγεία.

Ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ή από καρδιαγγειακή νόσο μειώνεται σημαντικά με κάθε 500 έως 1.000 επιπλέον βήματα που περπατά κάποιος καθημερινά. Συγκεκριμένα, μια αύξηση κατά 1.000 βήματα την ημέρα, συνδέθηκε με 15% μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και μια αύξηση κατά 500 βήματα την ημέρα συσχετίστηκε με 7% μείωση του θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Maciej Banach, Καθηγητή Καρδιολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Λοτζ, στην Πολωνία, και επίκουρο καθηγητή στο Κέντρο Πρόληψης Καρδιαγγειακών Νόσων Ciccarone της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, διαπίστωσαν ότι ακόμη και αν οι άνθρωποι έκαναν 20.000 βήματα την ημέρα, τα οφέλη για την υγεία συνέχισαν να αυξάνονται. Ακόμη δεν έχουν βρει ποιο είναι το ανώτατο όριο.

«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι όσο περισσότερο περπατάτε, τόσο το καλύτερο», λέει ο καθηγητής Banach. «Διαπιστώσαμε ότι αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας και ανεξάρτητα από το αν κάποιος ζει σε μια εύκρατη, υποτροπική ή υποπολική περιοχή του κόσμου ή μια περιοχή με μεικτό κλίμα. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι χρειάζονται μόλις 4.000 βήματα την ημέρα για να μειωθούν σημαντικά οι θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία και ακόμη λιγότερα για να μειωθούν οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα».

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων και στη μείωση του προσδόκιμου ζωής. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική αδράνεια επηρεάζει πάνω από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού. Περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες (32% έναντι 23%) και άτομα σε χώρες υψηλότερου εισοδήματος σε σύγκριση με χώρες χαμηλού εισοδήματος (37% έναντι 16%) δεν είναι σωματικά δραστήριοι.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα αποτελεί την τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου στον κόσμο, με 3,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως να σχετίζονται με τη σωματική αδράνεια.

Η πανδημία COVID-19 οδήγησε σε μείωση της σωματικής δραστηριότητας, τα επίπεδα της οποίας δεν έχουν επανέλθει δύο χρόνια μετά.

Η νέα μετα-ανάλυση είναι η πρώτη αξιολογεί την επίδραση των έως και 20.000 βημάτων την ημέρα, αλλά εξετάζει και τις διαφορές ανάλογα με την ηλικία, το φύλο ή τον τόπο διαβίωσης.

Οι μελέτες που ανέλυσαν οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για μια μέση περίοδο επτά ετών. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 64 έτη και το 49% εξ αυτών ήταν γυναίκες.

Σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, η μείωση του κινδύνου θανάτου ήταν μικρότερη από αυτή που παρατηρήθηκε σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών. Στους ηλικιωμένους που έκαναν από 6.000 έως 10.000 βήματα την ημέρα, παρατηρήθηκε 42% μείωση του κινδύνου θανάτου, ενώ σε νεότερους ενήλικες που έκαναν από 7.000 έως 13.000 βήματα την ημέρα καταγράφηκε μείωση του κινδύνου κατά 49%.

Ο καθηγητής Banach σημειώνει: «Σε έναν κόσμο όπου έχουμε όλο και πιο προηγμένα φάρμακα για να στοχεύσουμε συγκεκριμένες παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές, πιστεύω ότι πρέπει πάντα να τονίζουμε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της άσκησης, που ήταν η βασική παράμετρος της μελέτης μας, μπορεί να είναι τουλάχιστον το ίδιο ή ακόμα πιο αποτελεσματικές στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Preventive Cardiology.

Πηγή: Medical Express