ΥΓΕΙΑ

Αναψυκτικά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αποφεύγει κάποιος τα αναψυκτικά με ζάχαρη και μια νέα έρευνα φέρνει στη δημοσιότητα ακόμη έναν.

Αναψυκτικά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα, οι γυναίκες που πίνουν αναψυκτικά και άλλα ροφήματα με ζάχαρη, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος και χρόνια ηπατική νόσο.

Εξετάζοντας δεδομένα για σχεδόν 100.000 γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 7% των γυναικών κατανάλωναν ένα ή περισσότερα ποτά με ζάχαρη καθημερινά.

Αυτές οι γυναίκες είχαν 85% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος και 68% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω χρόνιας ηπατικής νόσου σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερα από τρία ποτά με ζάχαρη το μήνα.

«Με βάση όσα γνωρίζουμε, είναι η πρώτη μελέτη που καταλήγει σε συσχέτιση της κατανάλωσης ροφημάτων με ζάχαρη και της θνησιμότητας από χρόνια ηπατική νόσο. Τα ευρήματά μας, εάν επιβεβαιωθούν, μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για τη χάραξη στρατηγικής δημόσιας υγείας για τη μείωση του κινδύνου ηπατικής νόσου», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Longgang Zhao, ερευνητής στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τη μεγάλη μελέτη Women's Health Initiative. Οι συμμετέχουσες ανέφεραν τη συνήθη κατανάλωση αναψυκτικών ή ποτών με ζάχαρη (όχι φρουτοχυμών) και μετά από τρία χρόνια περιέγραψαν την κατανάλωση ποτών με γλυκαντικές ουσίες.

Η μελέτη παρακολούθησε τις γυναίκες για διάστημα άνω των 20 ετών. Οι συγγραφείς εξέτασαν τις επιπτώσεις του καρκίνου του ήπατος, καθώς και τους θανάτους λόγω χρόνιας ηπατικής νόσου όπως είναι η ίνωση, η κίρρωση ή η χρόνια ηπατίτιδα.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τα υπάρχοντα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα ζαχαρούχα ποτά είναι επιβλαβή για την υγεία.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών σχετίζεται με αύξηση βάρους, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, νεφρικές παθήσεις και μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Συνδέεται επίσης με τερηδόνα και ουρική αρθρίτιδα.

Η μελέτη επισημαίνει ότι το 65% των Αμερικανών καταναλώνουν καθημερινά ροφήματα με ζάχαρη.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association.