ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος ωοθηκών: 9 συμπτώματα του «σιωπηλού δολοφόνου» των γυναικών

Ο καρκίνος των ωοθηκών επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις εντοπίζεται σε προχωρημένο  στάδιο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αντιμετώπισή του.

Καρκίνος ωοθηκών: 9 συμπτώματα του «σιωπηλού δολοφόνου» των γυναικών

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την πάθηση «σιωπηλό δολοφόνο».

Τα προειδοποιητικά σημάδια εκδηλώνονται όταν η ασθένεια έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, κάτι που την καθιστά σε μεγάλο βαθμό μη ιάσιμη.

Εκτιμάται ότι το 44% των γενικών ιατρών πιστεύουν λανθασμένα ότι τα συμπτώματα εκδηλώνονται μόνο στα τελευταία στάδια της νόσου.

Ο λόγος που ο καρκίνος των ωοθηκών συχνά παραμένει αδιάγνωστος μέχρι να φτάσει στο τελευταίο στάδιο, είναι ότι τα συμπτώματά του είναι ασαφή και συχνά επικαλύπτονται με κοινές ή λιγότερο σοβαρές καταστάσεις.

Εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, εννέα στις 10 γυναίκες μπορούν να επιβιώσουν. Σύμφωνα με το NHS, το αίσθημα φουσκώματος και το πρήξιμο της κοιλιάς είναι κοινά προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου των ωοθηκών. Υπάρχουν όμως και άλλα συμπτώματα που μπορεί να προειδοποιούν για την σοβαρή πάθηση.

Τα κύρια συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Φούσκωμα
  • Γρήγορη αίσθηση κορεσμού
  • Απώλεια όρεξης
  • Κοιλιακό άλγος
  • Συχνή ανάγκη για ούρηση
  • Μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία
  • Ανεξήγητη κούραση
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου

Έχει παρατηρηθεί ότι μόλις στις πέντε γυναίκες θεωρούν ότι το φούσκωμα είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της νόσου.

Σε αντίθεση με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του μαστού, δεν υπάρχουν αξιόπιστες εξετάσεις για τον καρκίνο των ωοθηκών. Γι' αυτό είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά τον γιατρό και να αναφέρετε τυχόν ύποπτα συμπτώματα.

Εάν ο γιατρός εντοπίσει κάποια σχετικό σύμπτωμα θα σας συστήσει εξετάσεις αίματος και υπερηχογράφημα.

Τι προκαλεί τον καρκίνο των ωοθηκών;

Αν και δεν υπάρχει ακριβής αιτία για την εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών, κάποιοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο. Οι γυναίκες άνω των 65 ετών αντιμετωπίζουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών. Το οικογενειακό ιστορικό είναι ένας ακόμη παράγοντας κινδύνου. Περίπου το 5-10% των περιπτώσεων καρκίνου των ωοθηκών πιστεύεται ότι οφείλεται σε κληρονομικότητα.

Οι γυναίκες με πρώτη περίοδο σε πολύ μικρή ηλικία ή εμμηνόπαυση σε πολύ προχωρημένη ηλικία, θεωρείται επίσης ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Ο λόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι όσο πιο πολλές φορές έχει μια γυναίκα ωορρηξία, τόσο περισσότερες είναι οι ευκαιρίες για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία για καρκίνους, όπως είναι ο καρκίνος του εντέρου, αντιμετωπίζουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πηγή: mirror.co.uk