ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος;

Το πάγκρεας είναι ένας μεγάλος αδένας 15 εκατοστών που βρίσκεται στην άνω κοιλία και συγκεκριμένα στο σημείο που τελειώνει το στομάχι και ξεκινά το λεπτό έντερο.

Διαβήτης: Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος;

Τα άτομα με υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ή με σακχαρώδη διαβήτη αντιμετωπίζουν πολλές πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος.

Η σχέση του διαβήτη και του καρκίνου του παγκρέατος είναι αμφίδρομη, η ύπαρξη διαβήτη δηλαδή συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου, αλλά και η ύπαρξη καρκίνου στο πάγκρεας μπορεί να γίνει αιτία χρόνιας υπεργλυκαιμίας.

Οι διαγνώσεις καρκίνου του παγκρέατος αυξάνονται παγκοσμίως εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, του καπνίσματος, αλλά και της επιδημίας της παχυσαρκίας.

Παρά τις προόδους που έχουν σημειωθεί, η ανίχνευσή του σε αρχικό στάδιο αποτελεί ακόμα πρόκληση, αφού σε πρώιμο στάδιο δεν προκαλεί συμπτώματα.

Αυτός είναι ο λόγος που έχει υψηλή θνησιμότητα, ακόμα και στις προηγμένες ιατρικά χώρες της δύσης. Ο δεύτερος λόγος είναι ο ιδιαίτερα μεταστατικός χαρακτήρας του.

Πολλές μελέτες έχουν ενοχοποιήσει την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο για την εμφάνιση καρκίνου στο πάγκρεας.

Τα ευρήματα έχουν δείξει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης αλλά και η αυξημένη γλυκόζη αίματος νηστείας επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισής του, ακόμη και αν το επίπεδο είναι χαμηλότερο από εκείνο που έχει οριστεί ως όριο για τη διάγνωση του διαβήτη.

Ο λόγος είναι ότι η υπεργλυκαιμία προκαλεί βλάβες στο DNA, μεταβολές στη μεταγραφή του RNA και έχει ογκογόνες επιδράσεις στις πρωτεΐνες.

Κορεατική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One, επιβεβαίωσε τη σημαντική αυτή σχέση μεταξύ της γλυκόζης αίματος νηστείας και της επίπτωσης του καρκίνου του παγκρέατος.

Οι ερευνητές, αφού εξέτασαν στοιχεία 19.050 ατόμων χωρίς την κακοήθεια και έλαβαν υπόψη τους ποικίλες παραμέτρους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος είναι σημαντικά μεγαλύτερος όταν το επίπεδο γλυκόζης νηστείας βρίσκεται σε προ-διαβητικά επίπεδα συγκριτικά με τα φυσιολογικά.

Επιπλέον, η γλυκόζη είναι το αγαπημένο θρεπτικό συστατικό των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος, οπότε όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά της, τόσο πιο ευνοϊκό είναι το περιβάλλον για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Η αύξηση των επιπέδων της μπορεί να αποτελεί ένδειξη ύπαρξης καρκίνου στον αδένα.

Τότε ο διαβήτης θεωρείται παγκρεατογενής. Περίπου το 25%-50% των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος αναπτύσσουν διαβήτη 6-36 μήνες πριν από τη διάγνωση του καρκίνου.

Γι’ αυτό οι ειδικοί εκτιμούν ότι η διάγνωση του διαβήτη πρέπει να συνοδεύεται από εξέταση του παγκρέατος, προκειμένου να γίνεται πιο έγκαιρα η ανίχνευση και η έναρξη της θεραπείας και να αυξηθούν τα χρόνια επιβίωσης των ασθενών.

Η πρόληψη του καρκίνου του παγκρέατος περιλαμβάνει τον έλεγχο της παχυσαρκίας για τη μείωση των πιθανοτήτων διαβήτη και άλλων παθήσεων που συνδέονται με αυτήν, τη διακοπή του καπνίσματος και την υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε χρωματιστά φρούτα και λαχανικά αλλά και σπόρους.