ΥΓΕΙΑ

Μαθήματα στη μέση ηλικία: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Είναι γνωστό ότι οι ασχολίες που διεγείρουν τον εγκέφαλο, το sudoku ή ακόμα και ορισμένα βιντεοπαιχνίδια, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από το Αλτσχάιμερ.

Μαθήματα στη μέση ηλικία: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Νέα έρευνα έδειξε ότι οι μεσήλικες που παρακολουθούν μαθήματα, έχουν 19% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας πέντε χρόνια αργότερα.

Η έρευνα έδειξε ότι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή μιας δεξιότητας, θα μπορούσε επίσης να είναι ωφέλιμη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 282.000 Βρετανούς ηλικίας 40 έως 69 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν για επτά χρόνια. Οι συμμετέχοντες έλαβαν ατομική βαθμολογία κινδύνου για άνοια με βάση το DNA τους και ανέφεραν εάν παρακολουθούσαν μαθήματα εκπαίδευσης ενηλίκων. Καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης τους δόθηκε μια σειρά από ψυχολογικά και γνωστικά τεστ, για παράδειγμα τεστ χρόνου αντίδρασης και μνήμης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 1,1% εμφάνισε άνοια.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες σε μαθήματα εκπαίδευσης ενηλίκων στην αρχή της μελέτης, είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια από εκείνους που δεν συμμετείχαν σε τέτοια μαθήματα.

Αυτοί οι άνθρωποι διατήρησαν την ικανότητα να μαθαίνουν, να αξιολογούν και να διαχειρίζονται νέες καταστάσεις, αλλά και την μη λεκτική νοημοσύνη τους, δηλαδή την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων που παρουσιάζονται σε μορφή διαγράμματος ή εικόνας, καλύτερα από εκείνους που δεν παρακολούθησαν μαθήματα.

Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Hikaru Takeuchi, από το Πανεπιστήμιο Tohoku στην Ιαπωνία, είπε: «Δείξαμε ότι οι ενήλικες που παρακολουθούν μαθήματα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια πέντε χρόνια αργότερα».

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ryuta Kawashima, πρόσθεσε: «Μια πιθανότητα είναι ότι η ενασχόληση με πνευματικές δραστηριότητες έχει θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να αποτρέψει την άνοια».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience.